Hlavní obsah

Na festival Holešovská Regata dorazilo za dva dny odhadem 19 tisíc lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na festival Holešovská Regata dorazilo za dva dny odhadem 19 tisíc lidí. V zámecké zahradě v Holešově na Kroměřížsku začal v pátek, potrvá do dnešního večera. Návštěvnost je ve srovnání s předchozími ročníky velmi dobrá.

Článek

Původně se měl desátý ročník přehlídky uskutečnit v červnu 2020, kvůli opatřením proti šíření koronaviru jej však organizátoři několikrát odložili. „Zaplaťpánbůh, jak všichni žehrají na to, že na kulturní akce chodí méně lidí, nás se to netýká. Prodávali jsme rekordně dlouhou dobu, tři roky, protože jsou tady dneska majitelé vstupenek na roky 2020, 2021 i 2022, takže máme třetí pokus na oslavu desáté Holešovské Regaty a vyšel parádně,“ uvedl ředitel rodinného a hudebního festivalu Michal Žáček.

Kapacita areálu je 13 tisíc lidí, v sobotu odpoledne byl téměř zaplněný. Návštěvnost odhadl Žáček na 12 tisíc, páteční na 7000 lidí. „Všechny kapely, které doposud hrály, si pochvalovaly fantastickou atmosféru Holešovské Regaty a hlavně kvalitu diváků, kteří byli vřelí, srdeční,“ řekl Žáček. Rušit v minulých dvou letech festival ve vrcholné části příprav bylo podle něj obtížné. „Najít motivaci na třetí nastartování bylo trošku těžké, ale vyšlo nám to,“ doplnil.

Mezi hlavní hudební hvězdy festivalu patřily letos kapely Čechomor, Support Lesbiens nebo No Name. Kvůli nemoci však na poslední chvíli odřekl účast Vojtěch Dyk s B-Side Bandem. „Místo něj je delší koncertní program Mirai a poté bude kapela 80's Factory s velkou ohňostrojovou show,“ uvedl k dnešnímu večernímu programu Žáček.

Tradičně velkým lákadlem festivalu byla dnes odpoledne recesistická soutěž netradičních plavidel na vodním kanále v zahradách holešovského zámku. Ze 12 zúčastněných plavidel ocenili porotci nejvýše vzhled plavidla Trojský kůň, které zhotovili studenti Střední školy nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Při jeho vzniku se inspirovali slavným příběhem z antické mytologie.

Posádku plavidla ze smrkového dřeva tvořili čtyři studenti v kostýmech vojáků a studentka v tunice, která představovala Helenu Trojskou. „Studenti v odborném výcviku při chvilkách, kdy na to mají čas, tak na tom postupně dělali. A to finále, jejich oblečení, štíty a další věci, vznikly až letos na jaře před Regatou těsně. Já si myslím, že se na tom prostřídalo tak 15 lidí v průběhu té práce,“ řekl ČTK učitel odborného výcviku Radek Pluháček, pod jehož dohledem studenti na plavidle pracovali.

Plavidlo, které je uvnitř skutečně duté a dá se do něj tedy vlézt, má na výšku více než tři metry a váží přes 250 kilogramů. Původně zástupci školy zvažovali, že by v budoucnu mohlo sloužit jako hrací prvek na dětském hřišti. „V dnešní době atestů to nikdo nedovolí,“ uvedl Pluháček. Vystaveno proto zůstane v areálu bystřické střední školy. Oblíbenou součástí doprovodného programu festivalu je kromě soutěže plavidel také klání v přejezdu vodní lávky na bicyklech.

Reklama

Související témata:

Doporučované