Hlavní obsah

Na náměstí v Kroměříži dnes začaly trhy. Prodává se zboží s vánoční tematikou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Velkém náměstí v Kroměříži dnes začaly trhy. Prodejci nabízejí zboží s vánoční tematikou. K sváteční atmosféře přispívá i světelná výzdoba a slaměný betlém, o víkendu přibudou také ledové sochy.

Článek

Novinářům to dnes řekl kroměřížský starosta Jaroslav Němec (Nezávislí). Stánky budou otevřené denně od 10:00 do 18:00, a to do 22. prosince.

Město původně plánovalo vánoční trhy s kulturním programem, v souvislosti s přijatými opatřeními proti šíření koronaviru je však zrušilo. „Budeme prodávat stromečky, jmelí, větvičky, vánoční svícny, dekorace a podobně. Nebudeme na náměstí prodávat alkohol, nebudeme na náměstí prodávat potraviny sloužící k okamžité spotřebě. Myslím si, že jsme nic neporušili,“ řekl Němec.

Na náměstí stojí deset dřevěných stánků, upevněna je na nich světelná výzdoba. Tvoří ji velký světelný kužel, ze kterého se ke stánkům rozpíná světelné nebe, a také vstupní brána a svátečně nazdobená kašna. Na čtyřech místech města navíc září velké adventní svíce, u každé je vánoční stromek a ozdoby. Město u každé svíce pořádá o adventních nedělích krátká setkání. V neděli 12. prosince se uskuteční v 17:00 u svíce na Masarykově náměstí.

Další adventní svíce září na náměstí Míru, na Komenského náměstí a na Velkém náměstí u lavičky Václava Havla. „Velmi si vážíme pozitivních ohlasů od občanů na letošní vánoční výzdobu. Snažili jsme se udělat radost hlavně dětem a jsem rád, že se to povedlo. Adventní svíce jsou častým cílem rodinných procházek, což bylo naším záměrem,“ doplnil starosta.

Novinkou adventního programu v Kroměříži budou ledové sochy. V sobotu 11. prosince začnou umělci vyrábět téměř ledový trůn, na kterém se zájemci budou moci vyfotit. „Kromě toho sochaři vytvoří asi dvoumetrový vánoční stromeček. Přivezou si k tomu na náměstí tunu čirého ledu,“ uvedla Marcela Nehodová z radničního odboru útvar tajemníka. Podle starosty by měly být sochy hotové v neděli 12. prosince, počítá se s jejich prosvícením LED osvětlením.

Reklama

Doporučované