Hlavní obsah

Opravu pálenice poničené požárem chtějí Bojkovice stihnout do konce prázdnin

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Opravu budovy pálenice, kterou začátkem loňského prosince výrazně poškodil požár způsobený technickou závadou na komíně, chtějí Bojkovice na Uherskohradišťsku stihnout nejpozději do konce letních prázdnin.

Článek

„Oheň zničil střechu, významně poškozená je také klubovna skautů v horním patře objektu,“ řekl starosta Petr Viceník.

Náklady spojené s napravením škod po požáru by podle něj měla pokrýt pojistka. „Primární odhad byl kolem 2,5 až tří milionů korun. Já si myslím, že to bude možná ještě o něco málo víc. V tuto chvíli je budova zabezpečená, aby nevznikaly další škody. Máme vybraného dodavatele stavby, který pracuje na detailním rozpočtu, který předložíme pojišťovně a likvidátorovi, a budeme se následně bavit o okamžité realizaci, jakmile to klimatické podmínky umožní,“ uvedl starosta.

Odhadem čtvrt milionu korun plánuje na rekonstrukci budovy uvolnit město ze svého rozpočtu. Radnice podle starosty za tyto peníze vymění v klubovně skautů zastaralé příčky a okna, předpokládá také rekonstrukci sociálního zařízení. „Po prázdninách by měli mít skauti klubovnu k dispozici. Snaha je ale stihnout práce do konce školního roku,“ řekl Viceník. Radnice skautům jako dočasnou náhradu nabídla místnost v kulturním domě.

Další tři miliony korun letos město asi se 4400 obyvateli uvolní na opravu střech hasičské zbrojnice v místní části Krhov a kulturního zařízení v místní části Přečkovice. Více než dva miliony korun z této částky pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj. „Obě budovy jsou staré, na obou dvou jsou původní střechy, které dneska už jsou na hraně životnosti, zatéká jimi,“ uvedl Viceník.

Chystané práce zahrnují výměnu pálených tašek a poškozených krovů, nové bude i laťování. Začít by měly na jaře, s jejich dokončením se podle starosty počítá do poloviny letošního roku. Hasičskou zbrojnici v Krhově využívají dobrovolní hasiči a osadní výbor, slouží také jako zázemí pro rodinné akce. V kulturním zařízení v Přečkovicích funguje hostinec pro místní a chalupáře. Část budovy je vyhrazena pro knihovnu, salon v ní má kadeřnice, její součástí je i zasedací místnost osadního výboru.

Reklama

Související témata:

Doporučované