Hlavní obsah

Otrokovická radnice chystá rekonstrukce dětských hřišť

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Otrokovicích na Zlínsku chystá rekonstrukce dětských hřišť. Ve městě je asi 90 dětských hřišť a sportovišť, některá z nich jsou nevyužitá.

Článek

„Město některá hřiště opraví, jiná se změní na odpočinkovou zónu,“ sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Vaculová.

„Cílem a hlavním myšlenkou koncepce restrukturalizace dětských hřišť a sportovišť je mít jich ve městě menší počet, ale v dobrém technickém stavu, tak aby byla atraktivní, moderní a bezpečná,“ uvedla starostka Hana Večerková (ANO). Do údržby hřišť je třeba dávat minimálně dva miliony korun ročně. Radnice plánuje v období let 2022 až 2026 vynaložit 60 milionů korun.

„Koncepce předpokládá v jednotlivých lokalitách města centralizaci dětských hřišť a sportovišť pro všechny věkové kategorie, která by plnila zároveň i účel socializační. Vycházíme z toho, že děti jsou rády ve společnosti svých vrstevníků, a proto je vhodnější zbudovat jedno větší hřiště, které bude plné zábavních prvků, než opravit čtyři hřiště malá, na kterých by byly jen základní herní prvky, jako je třeba pískoviště a houpadlo,“ uvedla starostka.

V posledních letech vznikl skatepark a pumptrack, letos by mělo přibýt parkourové hřiště a slackline zóna. „Na Trávníky se tak sjíždí mládež z celého města bez ohledu na to, zda bydlí na tomto či jiném sídlišti. Je to oblíbené sportoviště, které se stalo centrem free sportů,“ uvedla starostka.

Některá hřiště budu zrušena. „Ve velké většině se jedná o odlehlá hřiště, která zůstávají nevyužitá, nebo o větší, dříve budované asfaltové plochy, které jsou v havarijním stavu a jejich návštěvníkům hrozí riziko úrazu. Redukce spočívá v odstranění nežádoucího povrchu i prvků a vytvoření relaxačních zón, které budou osázeny trávou a vybaveny lavičkami pro odpočinek,“ uvedla Večerková.

Radnice obnovuje hřiště po etapách. „Na dětském hřišti na Dolním Středu tak aktuálně přibyly posilovací a protahovací workoutové stroje. Pro toto území je také zpracována studie dětského hřiště, která s těmito prvky počítá. Drobné rekonstrukce proběhnou i v lokalitě Horní Střed a na Trávníkách v rámci revitalizace sídliště. S větší investicí se v příštím roce počítá pro kompletní rekonstrukci hřiště v parku u polikliniky,“ uvedla mluvčí. Ve Školní ulici vznikne na jaře hřiště pro pétanque, které budou moci využívat i senioři.

Reklama

Doporučované