Hlavní obsah

Policie otevřela na Kroměřížsku nové středisko pro výcvik služebních psů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Výcvik psa. Ilustrační foto.

Reklama

Policie otevřela na Kroměřížsku nové výcvikové středisko pro služební psy. Pracoviště v Dobroticích, části města Holešova, se specializuje na metodu pachové identifikace, které se věnují i policejní kynologové.

Článek

Náklady na rekonstrukci střediska činily více než devět milionů korun. Nyní se na pracovišti koná výcvik a atestace sedmi služebních psů a výuka dvou nových policistů, další se na tuto činnost připravují. „Příprava pejska je běh na dlouhou trať a jedná se o věc velmi psychicky náročnou, jak pro samotného služebního psa, tak psovoda,“ uvedl ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Petr Sehnoutka.

Metoda pachové identifikace je nepřímým důkazem, který lze použít při vyšetřování trestných činů. V současnosti policie pro tuto metodu využívá na celém území republiky v pracovištích rozmístěných na osmi krajských ředitelstvích zhruba 40 služebních psů.

Ředitelství služby pořádkové policie podle mluvčí intenzivně pracuje na zvýšení počtu psovodů specialistů a služebních psů potřebných pro naplnění aktuálních požadavků orgánů činných v trestním řízení. „Provádíme výuku psovodů a dalších policistů s cílem zvyšování jejich odbornosti,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Od roku 2016 policie rekonstruuje střediska zabývající se metodou pachové identifikace. „Součástí modernizace je mimo jiné zkvalitnění dokumentace průběhu porovnávání, která je jedním z důležitých faktorů posilujících objektivnost metody pachové identifikace,“ uvedla mluvčí.

Zázemí pro výcvik metody pachové identifikace existovalo v Dobroticích už dříve. Nově stavbaři areál rozšířili o porovnávací sály, pozorovatelnu a takzvanou sterilnu s přípravnou pachových konzerv. Zrekonstruovali také veterinární ordinaci.

Policie v tuzemsku využívá více než 740 služebních psů. „U krajských ředitelství policie a útvarů s celostátní působností je v současné době zařazeno do výkonu služby 432 psů hlídkových, výjezdových a strážních a 308 psů specialistů,“ uvedla Rubášová. Psovodi se služebními psy jsou podle ní zařazeni na oddělení služební kynologie u všech krajských ředitelství policie, službě cizinecké policie a ochranné službě.

Reklama

Související témata:

Doporučované