Hlavní obsah

Ve zlínské zoo se poprvé podařilo přirozeně odchovat mládě kotingy tříbarvé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

„Podle našich informací se náš přirozený odchov kotingy stal prvním evropským přirozeným odchovem tohoto druhu v lidské péči,“ řekl dnes novinářům zoolog Václav Štraub.

Článek

Kotinga je jedním z deseti druhů ptáků, které ve zlínské zoo žijí v tropické hale Yucatan. Daří se tam také odchov tří druhů vlhovců.

První mládě kotingy ve zlínské zoo úspěšně odchovali v roce 2018, šlo však o umělý odchov. Letos se podařilo jedno mládě odchovat přirozeně v tropické hale a druhé uměle v zázemí, protože se o něj rodiče nestarali. V Česku chová tento druh jen zlínská zoo. „Co se týče odchovů těchto velice vzácných ptáků, dochází k nim jen v Americe,“ uvedl Štraub. Ve zlínské tropické hale jsou tři samice tohoto druhu a pět samců.

„Kotingy mají specifické hnízdní chování. Samci se shromažďují na tokaništích, kde přivolávají samice. Samec, který má nejsilnější hlas, přiláká samičku, ta se s ním spáří, poté odletí na hnízdo, kde snese vejce a sama se stará o mládě. Samci zůstávají na tokaništích a na odchovu se prakticky nepodílejí,“ uvedl Štraub.

Díky volnému chovu koting v tropické hale je možné vhodné podmínky simulovat. V některých zahradách jsou kotingy podle Štrauba ve voliérách a když jsou samci na menším prostoru, začnou se napadat a může to skončit i smrtí zvířete. Ve velkém prostoru zlínského skleníku se daří simulovat tokaniště a neúspěšní samci se mají v případě napadení kam schovat.

Díky velkému prostoru haly se ptáci pohybují volně a vytvářejí přirozené kolonie, stejně jako v přírodě. Daří se tam také odchov tří druhů vlhovců, zelených, červenohřbetých a žlutohřbetých. „Tito ptáci jsou velice zřídka chováni v zoologických zahradách, v rámci Evropy jsou to unikáty,“ uvedl Šraub. Ve zlínské hale tvoří kolonie, staví si hnízda a v nich odchovávají mláďata. V hale jsou desítky kusů vlhovců zlutohřbetých a červenohřbetých, vlhovců zelených je pět.

„Odchov vlhovců je velice ošemetná záležitost, až za poslední roky se podařilo vyvinout metodiku, které vede k dobrým výsledkům v odchovu mláďat. Musíme velmi dobře sledovat zvířata v tropické hale. Ošetřovatelky bedlivě sledují, která samice chodí krmit do jakého hnízda, poté zavelí a my po lanech vylezeme do hnízd a odebíráme mláďata v určitém stáří,“ uvedl Štraub. Mláďata se odchovávají ve školkách, do haly se mohou opět vpustit asi po roce.

Mláďata jsou odebírána kvůli tomu, že hnízda jsou ve výšce 15 až 20 metrů pod stropem haly a v letních měsících jsou tam příliš vysoké teploty. Podle Štrauba se vlhovci žlutohřbetí odchovávají v Evropě kromě Zlína jen v německém Kolíně. Vlhovci zelení a červenohřbetí jen v Americe. Ve Zlíně se letos podařilo odchovat desítky mláďat vlhovců červenohřbetých a po sedmi mláďatech u vlhovců žlutohřbetých a zelených.

Reklama

Doporučované