Hlavní obsah

Zlínská vila Tomáše Bati se po dvouleté odmlce otevře lidem při oslavě prvního máje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vila Tomáše Bati v centru Zlína se po dvouleté odmlce se opět otevře lidem při prvomájových oslavách. Akce se tradičně účastní členové rodiny Baťa, letos ji navštíví vnučka Tomáše Bati Rosemarie Baťová Blythová.

Článek

„Jsem velmi potěšen, že rodina Baťa stále považuje prvomájové oslavy za významnou událost. Tomáš Baťa junior se na ně vždy velmi těšil. Letos nás navštíví Rosemarie Blyth Bata – vnučka Tomáše Bati, předsedkyně správní rady Nadace Tomáše Bati,“ uvedl ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev.

Baťovskou tradici oslav prvního máje udržuje Nadace Tomáše Bati od svého založení. Zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa považoval oslavy za důležité, chtěl poděkovat spolupracovníkům a občanům města za celoroční práci. S oslavami prvního máje začal v roce 1924. Podle zástupců nadace šlo o jeho osobní protest, protože oslavy ve městě pořádala komunistická strana a Baťa nesouhlasil, že by oslava svátku práce měla být pouze v režii této strany, a tak se rozhodl uspořádat vlastní.

Součástí prvomájových oslav byl vždy kulturní program, připravuje jej i nadace. „V rámci oslav se vždy snažíme přijít s novou výstavou. Letos se nám to podařilo ve spolupráci s bratislavskou agenturou Hiroäs, která připravila koláže fotografií z baťovského a současného Zlína. S kolegou Jakubem Malovaným jsme ji doplnili o méně známé informace, které mohou návštěvníky nadchnout k tomu, aby místa sami navštívili,“ uvedla manažerka nadace Gabriela Končitíková. Program je ve vile a přilehlé zahradě pro děti i dospělé připraven na neděli od 09:00 do 13:00.

„Je důležité propojovat odkaz Baťa s komunitou, aby stále zůstával živý, a i pro ty nejmenší návštěvníky měl konkrétní podobu. Těší nás, že každoroční účast je tak vysoká a firmy, které se hlásí k odkazu Baťa, tuto akci, jež je z velké části pro ty nejmenší, podporují. Takhle učíme naše děti, že odkaz Baťa není pouhou historií, ale stále i součástí každodenní života,“ uvedl manažer nadace Jakub Malovaný.

Na přípravě letošních oslav se podepsala také situace na Ukrajině. „Přišlo nám zvláštní připravovat oslavy prvního máje s ohledem na dění na Ukrajině. Rozhodli jsme se proto část rozpočtu nadace, který byl na oslavy vymezen, věnovat na podporu válečných uprchlíků. Mám radost z toho, že naše rozhodnutí členové správní rady nejen schválili, ale také finančně podpořili. Týká se to jak pomoci Ukrajině, tak také toho, aby se mohla oslava prvního máje konat,“ uvedl Velev.

Ve Zlíně budou na prvního máje také oslavy na náměstí Míru a u zámku, ve 13:00 vyjde také od Baťova mrakodrapu prvomájový průvod.

Reklama

Doporučované