Hlavní obsah

Rekonstrukci Domu kultury v Šumperku připraví architekt Hájek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Architektonickou studii k rekonstrukci Domu kultury v Šumperku připraví známý pražský architekt Petr Hájek. Rozsáhlou opravu objektu, který je mimo jiné sídlem mezinárodního festivalu Blues Alive, město plánuje několik let.

Článek

Architekt Petr Hájek se podílel v Olomouckém kraji například na obnově Horního náměstí v Olomouci či stavbě Arcidiecézního muzea Olomouc. Nyní se podepíše pod architektonickou studii na rozsáhlou opravu Domu kultury. Šumperk uzavře s Hájkem smlouvu o dílo. Studii by měl zpracovat přibližně do tří měsíců od podpisu. Město za ni zaplatí 820 tisíc korun, informovali zástupci radnice. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány až na čtvrt miliardy korun.

„Cílem ověřovací studie je získat koncept pro kvalitní architektonické řešení, které ověří možnosti a limity využití domu kultury v budoucnu. Součástí studie bude také předběžný odhad investičních a předpokládaných provozních nákladů,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO).

Studie má také definovat, jak by měl vypadat dům kultury po vizuální i provozní stránce, a odkrýt i budoucí ekonomiku celého areálu. „To, že jsme získali architekta Petra Hájka, vnímám jako úspěch a průlom v problematice rekonstrukce domu kultury. Nechceme rekonstrukci uspěchat, na prvním místě stojí kvalitní nadčasový výsledek. Jsme si vědomi, že kulturní stánek bude lidem sloužit další desítky let,“ doplnil místostarosta.

Podle něj by se město mohlo do rekonstrukce pustit zhruba za čtyři roky, do té doby je potřeba nachystat projekční přípravu a soutěž na zhotovitele. „Cenu rekonstrukce odhaduji na 250 milionů korun. Tato částka odráží zejména to, že jde o poměrně rozsáhlý komplex, do kterého se prakticky od jeho otevření neinvestovalo. Rádi bychom, aby studie odrážela všechny technologické potřeby, které si zařízení tohoto druhu žádá,“ dodal místostarosta.

Hájek, nositel titulu Architekt roku, podle něj o rekonstrukci šumperského Domu kultury projevil sám zájem. Podle města navrhl i příznivou cenu, která se pohybuje na zhruba jedné třetině obvyklých nákladů.

Šumperská radnice objekt domu kultury koupila v roce 2016 za 18 milionů korun od odborové organizace Kovo Pramet. Město se zároveň zavázelo splatit Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových šest milionů korun za pozemky pod objektem. Pokud by město dům nekoupilo, hrozilo by, že by veškeré kulturní akce přišly o zázemí.

Reklama

Doporučované