Hlavní obsah

Řekové protestují proti uprchlíkům: Migrantů už je více než nás

Foto: Profimedia.cz

Ve středu na Lesbosu protestující vyvěsili na místním divadle transparent s nápisem „Chceme naše ostrovy zpět“.

Reklama

Protesty proti táborům, které jsou plné migrantů. To je teď realita na řeckých ostrovech ve Středomoří. Na ostrovech Samos, Lesbos a Chios končí uprchlíci, kteří se do Evropy vydávají z Turecka. Ve čtvrtek by měli podle agentury AP odjet místní starostové do Atén předložit své návrhy vládě.

Článek

Jak počty uprchlíků rostou, životní úroveň v táborech klesá. V Morii, největším uprchlickém táboře na ostrově Lesbos, aktuálně žije více než 19 tisíc migrantů. Kapacity tábora jsou přitom uzpůsobené jen pro necelé tři tisíce. Obyvatelům ostrovů tak začíná docházet trpělivost. Ve středu na Lesbosu protestující vyvěsili na místním divadle transparent s nápisem „Chceme naše ostrovy zpět“.

Guvernér Severního Egeisu, řeckého kraje, pod který spadají Samos, Lesbos i Chios, Kostas Moutzouris ve středu řekl, že je „naštvaný“, že se z ostrovů stala „místa koncentrace a zadržení“ pro tisíce lidí z celého světa. Okolo středečního poledne se v hlavním městě Lesbosu Mytiléně shromáždily asi tři tisíce lidí, dalších 1500 pak demonstrovalo ve městě Samos. Během protestů zůstávají zavřené obchody, lékárny, čerpací stanice i některé lékařské kliniky. K protestům se navíc připojili i řidiči taxi a veřejné dopravy.

Mezi místními převládá pocit, že na ně vláda zapomněla. Lidem se nelíbí ani podmínky, ve kterých zde uprchlíci žijí. „Je to tu jako vězení. Migranti nemůžou opustit ostrov, nemůžou jít, kam opravdu chtějí,“ řekl britské BBC jeden ze zdejších obyvatel Giorgos, který na Samosu pracuje jako barman.

Řecký ministr pro migraci a azyl Notis Mitarakis navštívil Lesbos a Samos o víkendu. Během návštěvy nastínil dva způsoby, jak lze podle něj migraci omezit. „Zaprvé potřebujeme účinnější ochranu našich hranic a zadruhé musíme okamžitě vrátit zpět ty, na které se nevztahuje mezinárodní ochrana,“ řekl ministr.

Na Samosu je uprchlický tábor nedaleko městského centra. Často tak lze vidět migranty, jak se procházejí na místním nábřeží. „V Samosu už je migrantů více než nás,“ řekl BBC Giorgos. „Jsou rozdílní a dost to tu mění,“ obává se negativního vlivu na turismus. Samos býval mezi turisty velmi oblíbený, Giorgos už má ale podle svých slov zprávy o tom, že někteří lidé se na dovolenou na ostrov vracet nechtějí.

Podle humanitárních pracovníků se na Samosu aktuálně nachází okolo 7 200 migrantů, zdejší tábor je přitom uzpůsobený maximálně pro sedm stovek uprchlíků. Místních pak žije na ostrově okolo 6,5 tisíce.

Emoce jsou vypjaté. Naposledy vzbudilo kontroverze video, na kterém je zachycen starosta Východního Samosu Giorgos Stantzos, jak křičí a vyhání migranty z hlavního náměstí. Starosta byl nařčen z rasismu, Stantzos se brání tím, že uprchlíkům bránil v narušení vánočních oslav. Stantzos přitom začínal jako dobrovolník, který pomáhal zachraňovat migranty na moři. Teď je ale hlavním hlasem pro odchod uprchlíků z řeckých ostrovů.

„V minulosti jsem lidi zachraňoval. Pokud to bude nutné, udělám to znovu,“ řekl Stantzos BBC. „Teď ale chceme, aby uprchlíci a přistěhovalci odešli na jiné místo, do Řecka nebo do jiných zemí EU,“ dodal starosta. Pokud bude aktuální situace pokračovat, bude to podle Stantzose pro Řecko „noční můra“.

Na řecké ostrovy v Egejském moři loni dorazilo celkem 59 590 běženců z Blízkého východu a Asie. Dalších téměř patnáct tisíc migrantů se pak podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo do Řecka po pozemní trase z Turecka.

Reklama

Související témata:

Doporučované