Hlavní obsah

Respirátory v MHD budou v Hradci Králové kontrolovat revizoři

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik v Hradci Králové bude prostřednictvím svých revizorů kontrolovat dodržování případného nového nařízení o ochraně dýchacích cest. Od úterý bude patrně pro cestující v MHD povinný respirátor.

Článek

„V zásadě bude postup jako dosud, to znamená revizor upozorní cestujícího ve voze MHD na dodržování nařízení o patřičné ochraně úst a nosu,“ uvedl mluvčí podniku František Meduna.

Revizor neuděluje pokuty, jsou v kompetenci policie. Revizoři ji volají jen ve vyhrocených situacích. „Rozhodně tak nebudou revizoři činit ve všech případech, jen by neadekvátně zatěžovali policii, případně zdržovali vlastní spoj MHD,“ uvedl Meduna.

Dopravní podnik měl ve vozech od loňského 1. září zvukový záznam, který cestující upozorňoval, aby měli zakrytá ústa a nos. Teď ho aktualizuje a od úterý ho bude pouštět v upravené podobě, dodal Meduna.

Hradecká městská policie se na kontrolu nošení respirátorů v MHD nebo obchodech zaměří. Lidem vysvětlí, jaké změny jsou v epidemických opatřeních. „Opatření se mění, pro občana je to nepřehledné. Působíme také jako osvěta, i když by měla přicházet od někoho jiného,“ řekl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Jsou lidé, kteří opatření ignorují, na ně strážníci musejí být přísnější, dodal. „Určitě budou volat občané, že někdo nenosí ochranu dýchacích cest v MHD, a podobně,“ řekl Hloušek.

Doufá, že obchodní domy si zajistí dodržování nařízení převážně samy. Nicméně markety strážníci při kontrolách nevynechají. Období pandemie je pro městskou policii složité, ani strážníkům se nevyhýbá covid-19, navíc stoupá množství některých přestupků.

„Je to dost vysoké číslo. Hodně řidičů jezdí pod vlivem návykových látek. Také se snížila kapacita záchytky. Problémů s pandemií je čím dál víc,“ dodal Hloušek.

Reklama

Doporučované