Hlavní obsah

Řetězec stáhl jedovatou rýži z prodeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jedovatou rýži odhalil test, prodávat už se nebude.

 

Reklama

Na bio rýži, která obsahovala vysoké množství arzenu, upozornil nezávislý test. Obchod již konkrétní šarži stáhl z prodeje.

Článek

Společnost Billa ze svých prodejních pultů stáhla bio rýži s datem minimální spotřeby do 16. 1. 2019. Na závadnost výrobku upozornila internetová televize Stream.cz, sesterský projekt Seznam Zpráv. Ten si nechal udělat nezávislé testy od vědců z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Děkujeme pořadu A DOST! za upozornění na hodnoty anorganického arzenu ve výrobku. Ten byl po odvysílání pořadu stažen z prodeje. Učinili jsme tak bezprostředně, v zájmu všech našich zákazníků," napsal Seznamu v e-mailu mluvčí řetězce Rudolf Dreithaler.

Billa si teď zadala vlastní testy. Hotové budou do měsíce.

„Výrobek stejné šarže a dvou dalších různých šarží jsme předali k otestování nezávislé akreditované laboratoři. Výsledky testů obdržíme během tří týdnů a na jejich základě potom rozhodneme o dalším postupu," dodává Dreithaler.

Rozhovor s autorem pořadu A DOST! Janem Tunou.

Pokud by člověk takovou rýži jedl ve větším množství, mohla by se u něj podle specialistky na zdravou výživu Margit Slimákové projevit alergie. V horším případě i vážnější onemocnění.

„To znamená zvýšené riziko vzniku rakoviny močového měchýře, plic, jater nebo kůže. Zvyšuje se také riziko onemocnění srdce a cév," řekla Slimáková.

Reklama

Související témata:

Doporučované