Hlavní obsah

Peter Jackson prodal studio, které dalo světu Gluma. Stvoří „nový“ vesmír

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Režisér a producent Peter Jackson spoluzaložil Weta Digital v roce 1993. Po necelých třiceti letech se rozhodl studio prodat za 1,6 miliardy dolarů. Vývojářská společnost Unity chce technologie využít k rozvoji metavesmíru.

Článek

Za studiem Weta Digitals, které se zaměřuje na filmové efekty, stojí částečně i režisér Pána prstenů, Peter Jackson. Ten podle několika zpravodajských serverů prodal studio společnosti Unity Software, která nabízí vývojářům videoher softwarové nástroje, aby byly jejich produkty vizuálně reálnější.

Studio, sídlící na Novém Zélandu, které vytvořilo postavy a scény z filmů jako Avatar, Pán prstenů nebo Wonder Woman, Jackson prodal za 1,6 miliardy dolarů (v přepočtu 35 miliard korun). „Nástroje Weta Digital nám vytvořily neomezené možnosti, jak přivést k životu světy a stvoření, která původně žila v našich představách,“ řekl pro The Guardian Jackson, předseda a spoluzakladatel Weta Digital.

Akvizice však nemohla přijít pro novozélandský filmový a televizní průmysl v horší dobu. Společnost Amazon totiž před třemi měsíci učinila rozhodnutí o přesunutí natáčení chystané televizní adaptace Pána prstenů z Nového Zélandu do Velké Británie poté, co produkce natočila první sérii.

Podle dohody bude nový vlastník Unity vlastnit technologická aktiva Weta Digital. Oscarem oceněný tým pro zvláštní efekty, který je součástí divize známé jako WetaFX, zůstane samostatnou firmou. Jackson si hodlá ve WetaFX, která zaměstnává zhruba 1 700 osob, ponechat většinový podíl.

Budoucnost je podle Unity v metavesmíru

Společnost Unity pro Guardian uvedla, že technologie, která stojí za oceněnou prací Weta, včetně Gluma a efektů pro film Black Widow, bude nyní integrována do její platformy, aby „utvářela budoucnost metavesmíru“.

Jsme nadšeni, že jsme demokratizovali tyto nástroje, které jsou vedoucími v oboru.
John Riccitello, generální ředitel Unity

Unity podle serveru The Guardian uvedla, že nástroje vizuálních speciálních efektů vytvořené Wetou budou nyní „demokratizovány“ a dány do rukou milionů tvůrců a umělců po celém světě. „Unity a Weta Digital mohou společně vytvořit cestu pro každého umělce z jakéhokoli odvětví, aby mohl využít tyto neuvěřitelně kreativní a výkonné nástroje,“ uvedl Jackson.

„Jsme nadšeni, že jsme ‚demokratizovali‘ tyto nástroje, které jsou špičkou v oboru,“ řekl John Riccitello, generální ředitel společnosti Unity.

Po oznámení zaznamenala společnost kótovaná ve Spojených státech nárůst ceny akcií o více než 5 procent.

Jackson spoluzaložil studio Weta v roce 1993, aby produkoval speciální digitální efekty pro film Nebeská stvoření. Mezi akcionáře patří jeho manželka Fran Walshová, generální ředitel Weta Digital Prem Akkaraju a zakladatel hudební služby Napster, Sean Parker.

Reklama

Doporučované