Hlavní obsah

Vaše noční SMS ze mě nedělají podřízeného, ohradil se hejtman proti Babišovým výrokům

„Jsem krizový manažer, já to řídím,“ řekl v televizi premiér Andrej Babiš.

Reklama

„Hejtmani nejsou podřízení premiéra. Mě neřídí a nebude,“ ohradil se vůči Babišovi hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli zopakoval, že vláda má očkovací systém proti nemoci covid-19 připravený. V Partii Televize Prima a CNN Prima News se pochlubil, že při epidemii využívá své zkušenosti z podnikání. „Jsem krizový manažer, z jiného světa. Vybudoval jsem firmu od nuly. Já to řídím, já je terorizuju. Včera jsem mluvil s asi pěti řediteli. Dělám mikromanagement,“ řekl Babiš v souvislosti s přípravami očkování proti koronaviru.

Ve výčtu mikroaktivit zmínil i večerní SMS jihočeskému hejtmanovi Kubovi, ten se proti jeho tvrzení na Twitteru ohradil. „K výroku premiéra v Partii, že stát řídí jako firmu, což dokládá tím, že mi jako hejtmanovi včera psal ještě ve 22 hodin, mám poznámku. Hejtmani nejsou podřízení premiéra. Mě neřídí a nebude,“ napsal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Babiš postavil začátek politické kariéry na sloganu, že stát řídí jako firmu. Nedávno se nechal slyšet, že mu epidemie takové řízení umožnila.

Politická opozice mu ale vyčítá, že řízení státu v koronavirové krizi nezvládá. Babiš to odmítl. „Můžou se smát všichni ti, co nepostavili ani psí boudu,“ ohradil se v televizi.

Zároveň ale přiznal, že státní správa firma není a stejně se řídit nedá. Hned také vyčetl opozici její nezkušenost s fungováním státního aparátu.

Babiš představil také detaily očkování proti covidu-19. V polovině ledna se začnou hlásit do rezervačního systému lidé nad 80 let, od začátku února dostane možnost kdokoli. Pořadí určí věk, zdravotní stav i povolání zájemce. Kdo a jakým stylem priority určí, premiér nespecifikoval.

Očkování proti covidu začalo na konci roku, kdy do Česka dorazila první dodávka vakcín od společností Pfizer/BioNTech. Tisíce dávek pak putovaly do jednotlivých krajů. „My jsme na očkování připraveni a zítra vše představím na tiskové konferenci,“ napsal Kuba.

Babiš v televizi avizoval, že další detaily očkovací strategie Ministerstvo zdravotnictví upřesní v úterý.

Reklama

Doporučované