Hlavní obsah

Rodina žaluje Rakousko kvůli ohnisku covidu. Za smrt příbuzného chce miliony

Foto: Olha Povozniuk, Shutterstock.com

V rakouském městě Ischgl se údajně nakazilo celkem asi šest tisíc lidí. (ilustrační snímek)

Reklama

V Rakousku řeší první žalobu svého druhu kvůli nyní již notoricky známému ohnisku koronaviru v lyžařském středisku Ischgl, kde se covid-19 rozšířil v březnu minulého roku. Tisíce lidí ze 45 zemí tvrdí, že se nakazily právě tam.

Článek

Případ je prvním z patnácti civilních žalob týkajících se prudkého rozšíření pandemie koronaviru v lyžařském resortu v Tyrolsku, které soudy v Rakousku a Německu řeší. Přišla s ním rodina dvaasedmdesátiletého Hannese Schopfa, který zemřel poté, co se nakazil v Ischglu.

Právní zástupce rodiny zesnulého Alexander Klauser, který pomáhá pozůstalým a dalším lidem, kteří se měli v resortu nakazit, uvedl, že na vině za rozšíření koronaviru v březnu 2020 v lyžařských střediscích je vláda, respektive místní úřady, které nezareagovaly včas a nechaly tato místa nedostatečně chráněná.

Jako argument uvádí zprávu z loňského října, se kterou přišla nezávislá komise expertů. Ve zprávě se mimo jiné píše, že místní úřady zareagovaly moc pozdě a dopustily se chybných výpočtů a předpokladů poté, co se z Tyrolska vrátilo několik nakažených Islanďanů, na což islandská vláda okamžitě upozornila.

Úřady podle vyjádření Klausera pro agenturu AFP měly minimálně 48 hodin na reakci a přijetí opatření. Nezabránily podle něj příjezdu dalších turistů do Tyrolska a zpochybnily pravdivost varování islandské vlády o tom, že se tamní obyvatelé nakazili právě v Ischglu.

Klauser také řekl agentuře AFP, že místní úřady toho udělaly moc málo a moc pozdě, když se zjistilo, že zaměstnanec jedné z restaurací v Ischglu měl pozitivní test na covid. „Trasování bylo naprosto nedostatečné, následné restrikce pak velmi slabé,“ řekl Klauser s tím, že na vině je především vláda a kancléř Sebastian Kurz. „I když byla na oblast později uvalena karanténa, evakuace lidí byla zorganizována velmi chaoticky,“ dodal Klauser.

Právě během chaotické organizace se měl přitom nakazit zmíněný Hannes Schopf. Jeho žena uvedla, že její muž, který byl vášnivým lyžařem, se nakazil při odjezdu autobusem, který byl zorganizován pod vlivem paniky a bez dostatečných ochranných pomůcek. Lidé pak podle svědectví v autobuse kašlali a smrkali tři hodiny v kuse. Schopfova rodina žádá po rakouské vládě odškodné ve výši zhruba 2,5 milionu korun.

Celkem se mělo v Ischglu nakazit asi šest tisíc lidí, z nichž asi pět procent trpí příznaky takzvaného dlouhého covidu, mezi něž patří třeba bolesti hlavy, spánková deprivace nebo dušnost, 32 lidí nákaze podlehlo.

Federální státní zastupitelství odmítlo pro AFP celou věc komentovat s tím, že se nehodlá vyjadřovat k probíhajícímu šetření. Obviněné úřady opakovaně uvedly, že je velmi mrzí úmrtí nakažených z Ischglu, odmítají ale, že by zareagovaly moc pomalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované