Hlavní obsah

Roman Janoušek zůstal na svobodě i díky lékařům ze Ženevy

Známe důvod, proč soud Janouškovi přerušil trest na další rok. Nechal se vyšetřit ve Švýcarsku a tamní experti řekli, že se jeho stav zhoršuje.

Reklama

Článek

Když soud před týdnem prodloužil pražskému podnikateli Romanu Janouškovi pobyt na svobodě a přerušil mu pobyt ve vězení o další rok, rozhodoval se i na základě posudku, který odsouzenému vypracovali lékaři v Ženevě.

Seznam má k dispozici písemné vyhotovení verdiktu, z něhož vyplývá, že se Janoušek nechal vyšetřit na konci září ve Fakultní nemocnici v Ženevě. Místní doktoři Karl Schaller a Alessandro Moiraghi dospěli k závěru, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

Janoušek, který dostal čtyři a půl roku vězení za to, že v březnu 2012 srazil svým vozem Porsche Cayenne ženu a těžce ji zranil, trpí podle dokumentů vážnou chorobou.

Vedle zdravotních zpráv, které si přivezl ze Švýcarska, předal soudu i nový posudek znalců Martina Häckla a Lubomíra Háčika.

Video: Den, kdy byl Janouškovi prodloužen pobyt na svobodě

Právě na základě znaleckých posudků nakonec brněnský soudce Daniel Plšek rozhodl, že o další rok prodlouží dobu, po kterou má Janoušek přerušen výkon trestu a nemusí se vrátit do vězení.

Žádosti o přerušení trestu podával Janoušek během pobytu ve vězení opakovaně - soudy mu trest přerušily už před tím dvakrát - avšak posudek z vyšetření od zahraničních lékařů předložil ke třetí žádosti poprvé.

„Z lékařských zpráv vyplývá, že zdravotní stav odsouzeného se z neurochirurgického pohledu v zásadě nezměnil a z pohledu neurologického a gastroenterologického se dokonce i zhoršil,“ uvedl v usnesení soudce Plšek.

Na zdravotní problémy si Janoušek stěžuje dlouhodobě, říká, že se zranil na lodi v Chorvatsku. Od té doby podstoupil několik operací hlavy v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

V posledním rozhodnutí o přerušení trestu soudce Plšek konstatuje, že mu vězeňská služba nedokáže zajistit potřebnou zdravotní péči.

„Znalci nepředpokládají, že by se v krátkodobém horizontu, tedy v následujících několika měsících, zdravotní stav odsouzeného zlepšil natolik, aby se obešel bez neustálého dohledu,“ napsal Plšek.

Ve hře je i možnost, že se do vězení už nevrátí. „Teoretická varianta, že nenastoupí, sice existuje, ale pravděpodobnost, že nastane, je malá,“ říká Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Svůj případ se snažil Janoušek v říjnu zvrátit, když žádal Městský soud v Praze, aby jeho případ znovu otevřel. Soudce ale jeho žádost nakonec zamítl.

Reklama

Doporučované