Hlavní obsah

Rouškovné pro důchodce bude letos, nebo nikdy

Foto: Profimedia.cz

Vláda slíbila kompenzovat důchodcům zvýšené výdaje v čase koronaviru (ilustrační snímek).

Reklama

Tvrzení některých ministrů, že 20 miliard na mimořádnou dávku pro důchodce nebude pro rozpočet problém, platí jenom pro tento rok.

Článek

Vyplatit důchodcům šest tisíc rouškovného najednou o Vánocích, anebo jim tuto mimořádnou dávku rozpustit po pětisetkorunách v penzích na příští rok. Ministři se nad tím neshodnou a jejich spory ještě mohou rozvrátit plán, jak „kompenzovat vyšší životní náklady“, které penzistům způsobil koronavirus.

Zdánlivě jde o detail. Například vicepremiér Karel Havlíček upozornil, že náklady na rouškovné ve výši do 20 miliard korun jsou pořád částkou, která je v rámci rozpočtu „ustojitelná“.

Platí to však jen pro rozpočet na rok 2020. V dozvucích koronavirové krize poslanci schválili pro letošek schodek 500 miliard, i když ministryně financí Alena Schillerová nevysvětlila, na co chce využít 136 miliard prozatím uložených do vládních rezerv.

Dnes tedy musí vládní úředníci vymyslet, za co peníze utratí.

Ministryně Schillerová už počátkem srpna poslala 13,4 miliardy obcím jako kompenzaci při výpadku daní, přestože sama uvádí, že výpadek nepřekročí 5,5 miliardy. Je v řádu věcí, že další kompenzace míří v podobě rouškovného k důchodcům a že je třeba dávku vyplatit ještě letos.

V příštím rozpočtu už takový prostor není. Náklady na penze v roce 2021 vyrostou i bez rouškovného o 35 miliard, slibované snížení daně z příjmů přijde na další desítky miliard, zároveň musí český stát předvést věřitelům, že se proti letošní částce půl bilionu korun výrazně sníží schodek rozpočtu.

Vyplatit šest tisíc rouškovného koncem letošního roku má ještě jednu výhodu. Půjde o jednorázovou pomoc, která se v dalších letech nemusí opakovat.

Zdejší penze se počítají z průměrné hrubé mzdy, ovšem s dvouletým zpožděním. Proto se v časech konjunktury příjmy důchodců ve srovnání s platy snižují, po příchodu krize naopak rostou.

Politické strany tento efekt těžko snášejí. V časech prosperity se proto snaží důchody mimořádně zvyšovat, jak například předvedli sociálnědemokratičtí premiéři před rokem 2007. Pak přijde krize, důchodový účet se propadne do schodku a politici naopak hledají cestu, jak růst penzí zastavit. Proto Nečasova vláda v roce 2011 sestavila nový jízdní řád, který odkládá odchod do penze a ještě komplikuje žádost o předčasný důchod. Tím se podařilo zastavit deficit důchodového účtu těsně pod hranicí 50 miliard.

Vlády ANO a ČSSD zase po roce 2013 hledají cesty, jak penze mimořádně zvyšovat, a pokračovat v tom chtějí i během krize.

Z dat ministerstva financí dnes vyplývá, že přes všechno prodlužování penzijního věku se schodek důchodového účtu přes magickou hranici 50 miliard napřesrok přece jen dostane. Rozpustit rouškovné v důchodech na rok 2021 znamená nejen zvýšit schodek přes 70 miliard, ale především zvýšit základ, ze kterého se budou počítat penze v roce 2022 a později.

Těžko už potom popřít, že příští úsporná reforma penzí bude opravdu drastická.

Reklama

Související témata:

Doporučované