Hlavní obsah

Nikdy jsme tady neměli štědřejší sociální systém než dnes, říká ekonom

Hostem Výzvy byl bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dvouciferná inflace není v posledních měsících v Česku nic překvapivého. Ceny oproti loňsku vyskočily o 14,2 % a zdražování nabírá na tempu. Co s tím? A má nás to ještě překvapovat?

Článek

Od potravin přes pohonné hmoty i teplo – české domácnosti musí sahat stále hlouběji do kapsy a podle ekonomů nejsou ceny v Česku ještě na svém stropu. Za rok se navíc cenovky měnily několikrát a dokonce vyskočily nejvíce skoro za třicet let – o 18,2 % procenta vzrostla inflace naposledy v roce 1993. V dubnu 2022 je zatím na 14,2 procenta a celoroční průměr pro letošní rok se odhaduje jen o procento méně.

O to, aby Češi šetřili, se snaží i Česká národní banka, která minulý týden opět zvýšila úrokové sazby na 5,75 procenta. Naposledy byly tak vysoké úroky před miléniem a podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se jednalo ještě o „mírnější“ scénář, než se původně odhadovalo.

A Českou národní banku čeká navíc změna – ve středu prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra ČNB Aleše Michla, který má Rusnoka nahradit od července. Michl byl v minulosti mimo jiné externím poradcem expremiéra Andreje Babiše.

Co čekat od nového guvernéra? Jak může ovlivnit zdražování české domácnosti? A má stát dostatek nástrojů, jak je ochránit?

Ptali jsme se bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Bude to dramatické. Máme tady ozbrojený konflikt, máme tady konec pandemie, doufejme, že už definitivní. Máme tady centrum světové výroby jménem Čína, to je pro světový logistický a výrobní řetězec problém.

2:40 Hodně se dozvíme jednak z toho, jak bude bankovní rada v této sestavě hlasovat, protože inflace nás stále ještě překvapuje směrem vzhůru ve všech významných složkách. A za druhé jak bude vypadat bankovní rada, protože prezident Zeman ještě musí sehnat náhradu za Aleše Michla. V tu chvíli bude snadnější hovořit o tom, v jaké míře bude zachovaná kontinuita, nebo ne, ale kontinuita toho problému zachovaná bude.

4:00 Mně se zdá, že většina centrálních bank na politiku vyšších sazeb přechází. Nezdá se mi, že by ten konsenzus, že vyšší sazby a obecně snižování poptávky funguje proinflačně.

6:30 Budoucí guvernér řekl, že sazby ještě porostou, protože do července máme ještě jedno zasedání bankovní rady, kde se čeká poměrně razantní zvýšení. Pak se uvidí. Počkal bych na to zasedání, uvidíme, kde jsou sazby a kde je inflace, a co se stane po prázdninách, kdy se nikdy moc nestává.

7:30 Není třeba plánovat dopředu. Povaha té úlohy centrálního bankéře, na rozdíl od subjektů, které se rozhodují, co na přes rok dělat, tak on to nemusí. Je důležité nedělat bezprostřední rozhodnutí špatně. Až se ukáže na dalším rozhodování, že to bylo špatně, tak ho korigovat. Rada rozhoduje zasedání od zasedání.

9:00 Nějaká eskalace konfliktu s přerušením dalších surovinových toků, potenciálně s eskalací konfliktu do další země by určitě vytvořila tlak, který by působil na měnové kurzy nejen u nás. A samozřejmě další podražení produkce. To si představit umím. Na druhou stranu si to neumím moc představit trvale, protože pak by zřejmě začalo docházet k nějakému typu recese.

10:00 U nás je svým způsobem fiskální sektor stále v té situaci, která není radostná bezprostředním vývojem, ale z hlediska zadlužení země, která si může dovolit leccos ustát přes fiskální povolení. Takováto situace by vytvářela strašné tlaky na to, aby bylo pomoženo těm chudším a umím si velmi dobře představit, že tlaky průmyslníků by byly velmi výrazné.

10:25 Za normálních okolností vystřelení inflace nahoru jsou sazby tím prvním nástrojem, o kterém má centrální banka uvažovat.

12:20 Vzhledem k tomu, že 24. února pro nás, ne pro svět, ale pro nás vypukla situace, která ekonomicky má další důsledky, především proinflační. Špatně se izoluje to, čistě statisticky, co dělají ty sazby. Když to řeknu jednoduše, na to byste potřebovali několikrát zkušenost se započetím ozbrojené agrese v okolí střední Evropy, což zaplaťpánbůh nemáme.

13:30 Myslím si, že ty intervence byly využity velmi chytře. Daly trhu najevo, že centrální banka to myslí vážně se zasahováním proti inflaci na všech okruzích, které umí ovlivnit. Centrální banka je nejsilnější, když využívá nástroj, jehož užití je neomezené.

14:45 Úroková sazba je v zásadě neomezená na úrovni jejího zvyšování. Z toho hlediska je podle mě mnohem kredibilnější nástroj úroková míra, protože nikdo nemůže říct, že už nemůžete jít dál a nemůžete nic dělat. Zatímco rezervy mají být v tomto smyslu využívány podle mého názoru velmi opatrně, protože jsou omezené.

16:00 Připadá mi logické, že inflační tlaky by měly být na vrcholu někdy v létě, pak by měly začít postupně klesat. Zřejmě uvidíme čísla něco nad 15, ale postupně by měla začít klesat, protože řada inflačních šoků bude promítnuta za ten rok a už tam nebude dramatický nárůst, který zažíváme někdy od loňského podzimu po celé Evropě.

20:30 Kus toho vymknutí cen je určitě válka, ale už před volbami byl trh práce přehřátý a lití peněz do různých podpor přehřátí dál umocňovalo.

23:15 Myslím si, že vymýšlet nové pomoci je v toto chvíli škodlivé i proto, že to potáhne inflaci nahoru. Myslím, že v tuto chvíli ekonomika potřebuje jasnou zprávu, že se nebude pokračovat způsobem, který by tu inflaci táhnul nahoru.

24:30 Zažil jsem okamžik, kdy ceny šly nahoru daleko dramatičtěji než teď. Bez ohledu na uvolnění cenových kontrol a tak. Ale byli lidé, kteří příjmy měli skutečně malé a důchod v roce 1990 byl něčím jiným než důchod teď. A když to řeknu drsně, dali to, protože věřili, že je to krátkodobé, že to skončí a že to má smysl.

25:00 To, co teď zažíváme, není dané jen tím, jak drsně dopadají cenové nárůsty, ale taky tím, že máme pocit, že to nedáme, jsme o tom přesvědčováni. Myslím si, že je to zbytečná hysterie.

28:00 Není možné se furt ptát, co od státu dostanu. V tom byly devadesátky taky jiné. Lidé od státu tolik neočekávali a byli ochotni udělat větší změny, aby se postarali sami o sebe.

28:45 O ten spodek se stará sociální systém, který je neštědřejší za posledních 22 let. Nikdy jsme neměli štědřejší sociální systém. Je štědřejší a štědřejší, takže si definuje ty potřebné velkoryseji a velkoryseji.

29:45 Řekl bych, že v okamžiku, kdy mám dvě volná místa na jednoho nezaměstnaného, myslím, že není takový problém najít si něco lepšího. Zvýšit příjmy a šetřit. Nejužitečnější investice, mohou-li lidé investovat, jsou do úspory energií.

30:55 V tuhle chvíli představitelé státu mají menší prostor, než doufali před zahájením agrese na Ukrajině, ale hlavně bych řekl nepodléhat průmyslovým lobby. Ve smyslu požadavků, že by ten či onen vliv nárůstu cen energií… že by podnikům něco kompenzovali, protože tou cestou už jít nemůžeme.

31:35 I za cenu, kdyby ceny energií měly podvazovat růst, protože ten náš inflační problém se jmenuje přehřátá ekonomika, ne umrzlá. Náš problém je daný tím, že nejsou lidé, ne že je jich moc. V tuhle chvíli je na čase udělat krok do studenějších vod.

Reklama

Doporučované