Hlavní obsah

Rozšířené centrum Andělka v Plzni vzdělává děti od sedmi měsíců do deseti let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Plzni v pondělí otevřeli rozšířené rodinné centrum Andělka, které se snaží komplexně vzdělávat děti ve věku od sedmi měsíců do deseti let. Zaměřuje se na jazykovou, hudební a výtvarnou výuku.

Článek

Centrum je v provozu celodenně, dopoledne pro batolata a odpoledne pro předškolní a školní děti. Kvůli vysokému zájmu rodičů centrum zvětšilo prostor na čtyřnásobek. Zatím v Plzni nefunguje výuka nejmenších dětí takto komplexně a návazně v několika výukových stupních. Pořádají se pro ně třeba „jen“ školičky s výukou cizích jazyků nebo lekce pohybových aktivit v sokolovnách.

„Máme teď dvě učebny a jednu velkou hernu pro děti od narození do deseti let,“ uvedla vedoucí soukromého centra Jana Součková. Pro děti od sedmi do 15 měsíců pořádá Andělka kurzy znakování, od 15 měsíců do tří let Ostrov objevů, který podporuje Mensa (mezinárodní nevýdělečné sdružení výjimečně inteligentních lidí) a Česká asociace pro aktivní rozvoj dětí CAPARD. „Jsou s rodiči. Od tří do šesti let jsou to kurzy bez rodičů - logohraní, orfohraní, pohybové hry, angličtina a nově ještě otvíráme v nové herně cvičení rodičů s dětmi od dvou to tří let,“ uvedla Součková. Do půl roku by mělo být v nových prostorách cvičení pro těhotné matky. „Pak už to bude dokonale komplexní,“ dodala vedoucí.

Andělka, která funguje druhým rokem, teď vzdělává 50 dětí, od ledna se jejich počet minimálně zdvojnásobí. „Zhruba tři čtvrtiny jsou tady z Lochotína (největší plzeňské sídliště), jezdí sem ale také z Tlučné, Rokycan a Křimic. "Nic konkurenčního tu není, protože na programy (Ostrov objevů a znakování), které tu provozujeme, máme licenci pro Plzeň a okolí jen my,“ uvedla Součková.

Andělka dnes nabízí šest druhů kurzů. Největší zájem je o Ostrov objevů a o znakování, jejichž cena je 2500 korun za semestr včetně materiálů. „Lekce stimulují rozvoj dětí zapojením všech smyslů,“ řekla Součková. Každý týden se dostanou na jiný ostrov poznání s novým tématem. „Například ovoce-zelenina, dopravní prostředky, les a zvířata, den a noc, domácí zvířata,“ uvedla. Batolata si třeba nejdřív poslechnou zvuky zvířete, vyberou jeho obrázek a na tabuli ho vloží do obydlí. „Dále si k tomu něco vyrobí, abychom rozvíjeli jejich manuální dovednosti, a pokaždé bude výuka spojená s pohybem na tematickou písničku,“ řekla. O prázdninách nabídne centrum příměstské tábory v Plzni i mimo město.

Podle starostky prvního městského obvodu Heleny Řežábové (ODS) Andělka s kavárnou a cukrárnou výrazně oživila území bývalého obchodního centra Atom z roku 1982.

Reklama

Související témata:

Doporučované