Hlavní obsah

Rozvědka tajně investovala, teď chce peníze zpět. Hrozí i soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kdysi tajný projekt české civilní rozvědky se možná dostane až před soud. A to kvůli skryté investici ve výši stovek milionů korun.

Článek

Úřad pro zahraniční styky a informace se snaží získat zpět stamiliony korun, které kdysi skrytě vložil do firmy CyberG Europe. Píše to deník MF Dnes. Civilní rozvědka se chce nejdříve pokusit o mimosoudní dohodu, není ale vyloučeno, že případ nakonec skončí u soudu.

Že rozvědka investovala do společnosti, která školí zaměstnance firem proti hackerským útokům, bylo původně tajné. Investice vyšla na světlo během vyšetřování bývalého náměstka rozvědky Zdeňka Blahuta, který byl loni obviněn z podvodu.

Po prozrazení firma pro rozvědčíky ztratila význam. Cílem totiž bylo skrze ni proniknout k osobám, které budou školení podstupovat, a k jejich podnikání, píše deník. Advokátem a členem představenstva firmy je Petr Vališ, což je – jak upozornil web iRozhlas.cz – současně také advokát exnáměstka Blahuta.

„Žaloba by byla určitě až krajní možnost, bude snaha hledat mimosoudní dohodu,“ uvedl informovaný zdroj deníku z bezpečnostní komunity. Dodal však, že hrozí nebezpečí, že soudit se bude chtít sama firma, kterou celá kauza poškodila.

Společnost už se soudí s ministerstvem obrany, které na poslední chvíli vycouvalo ze školení v hackingu za šest milionů korun. A firma si nárokuje ušlý zisk.

Reklama

Doporučované