Hlavní obsah

Rozvolněný Singapur nakazil „přísnou“ Čínu. Obnovila zákazy vycházení

Foto: Profimedia.cz

V provincii Fu-ťien se opět ve velkém testuje.

Reklama

Další čínské město skončilo v lockdownu. Za šířením nákazy v provincii Fu-ťien dle čínských úřadů stojí cesty Číňanů do Singapuru. Dříve pandemický premiant v posledních dnech řeší nárůst v řádu stovek případů denně.

Článek

Jedni ze „zero covid“ politiky přešli do filozofie „naučme se s covidem žít“, druzí se jí striktně drží a za jednoho nakaženého „pykají“ klidně miliony lidí. S nárůstem nových případů se však potýkají obě země.

Na seznam nepovolených činností si lidé z čínské provincie Fu-ťien připíšou další – opouštění bydliště. Čínské úřady v pondělí večer uvedly, že se obyvatelé obytných zón téměř čtyřmilionového města Sia-men mohou pohybovat pouze v „uzavřených smyčkách“ v okolí místa bydliště. V Sia-menu v pondělí identifikovali 32 nakažených. Úřady tak zrušily i plánovaný podzimní festival, svatebčané mají posunout termíny, pohřby se mohou konat jen v „jednoduchém režimu“. Všechny školy – od mateřských po univerzity – musí přejít na online výuku.

Tentýž den se v nepříjemně známé situaci – zastavená doprava, zavřené podniky a masové testování – ocitli obyvatelé fuťienského Pchu-tchienu. Zanesení nákazy do města okamžitě podlehlo vyšetřování, které odhalilo, že nemoc přivlekl muž ze své cesty v Singapuru.

Čínská ambasáda v Singapuru tak začala naléhat na Číňany, aby do oblíbeného městského státu jezdili jen v neodkladných případech. Singapur po transformaci boje s covidem ze „zero covid“ na „naučme se s tím žít“ řeší prudký nárůst nových případů.

Právě v Singapuru se nakazily desítky Číňanů mířících na výlety, za rodinami i jednorázovými pracovními záležitostmi. Do Singapuru mohou Číňané vycestovat bez nutnosti karantény, po návratu jen musí na test a izolovat se do obdržení negativního výsledku.

„S ohledem na aktuální situaci v Singapuru velvyslanectví znovu opakuje, že je přeshraniční cestování během pandemie nebezpečné,“ uvedl úřad s tím, že ti, kteří mají v úmyslu navštívit městský stát, by měli své plány „pečlivě“ přehodnotit.

Změna strategie

Když se nový typ koronaviru dostal i do Singapuru, tamní vláda zavedla takzvanou „covid zero“ strategii, která zahrnovala přísná omezení jako zavření restaurací nebo hranic země či vymáhání rozestupů na veřejnosti. V červnu se ale s myšlenkou toho, že se svět covidu jen tak nezbaví, zaměřila spíše na kontrolu nových ohnisek za pomoci vakcín a na monitorování hospitalizací. Se srpnem tak přišlo uvolnění některých omezení pro plně očkované občany, kterých by v zemi s necelými 6 miliony obyvatel mělo být už přibližně 80 %, což je mimochodem nejvíc na světě.

Počty nakažených v posledních dnech narůstají, v pondělí jich přibylo 597, nicméně počty hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče zůstávají relativně stabilní. Pokud však vážných případů začne přibývat, Singapur nevylučuje, že opět zpřísní.

Jak na karanténu pro děti

Mezitím se v čínské provincii Fu-ťien „hledá viník“. Čínské státní médium Global Times v pondělí informovalo, že nákazu do škol ve městě Pchu-tchien zavlekli dva sourozenci od svého otce, který se vrátil ze Singapuru 4. srpna. Čínské úřady vystopovaly, že muž po návratu absolvoval 21 dní karantény v zařízení a sedm dní domácí izolace, přesto měl v pátek pozitivní test. Jeho děti pak nakazily 36 svých spolužáků. Další malé epicentrum vzniklo v továrně na obuv, kde pracuje jejich matka.

Zástupce vedení okresu Sien-jou, Wu Haj-žuej, ve státní televizi CCTV řekl, že v karanténě skončilo 1 500 nejbližších nakažených a dalších 1 600 sekundárních kontaktů, včetně školáků. Jen tak „zajistíme, že řetězec šíření nákazy přerušíme“, uvedl Wu Haj-žuej.

Aby pro děti nebyla karanténa příliš náročná, doporučil umisťovat je na pokoj po dvou, nosit jim knihy a obrázky a rodiče si s nimi mají povídat přes zdi, dodal Wu s tím, že závažnost situace ve městě bude možné vyhodnotit až poté, co lidé projdou třemi koly testů na covid-19. Dva týdny po začátku školního roku zavřely školy v celé provincii nejméně do neděle, dokud nebude dokončeno testování dětí a učitelů.

Do role vyšetřovatelů se pasovali i uživatelé sociální sítě Weibo. Deník Global Times totiž zveřejnil i příjmení nakaženého navrátilce ze Singapuru – Lin. Další čínská média dodala, že pacientovo jméno obsahuje znak nejen „lin“, ale i „ťie“, což uživatele přivedlo ke spekulacím, že by se mohlo jednat o singapurského zpěváka Lin Ťüe Ťie, známého jako JJ Lin.

Zpěvák tak musel obhajovat svou čest a nulový podíl na uzavření několika milionů lidí do lockdownu dokazováním sdílení aktuální polohy ze Singapuru. Několik lidí na jeho obranu připomínalo, že se zpěvák na konci měsíce nechal v Singapuru očkovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované