Hlavní obsah

Rusové se nevzdávají, řekla Butinová. Agentka, kterou vyhostili z USA

Ruská agentka Marija Butinová, která dostala v USA trest za pokus o špionáž, se vrátila do Moskvy.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americké úřady deportovaly ruskou agentku Mariju Butinovou zpět do Ruska. Ve Spojených státech byla odsouzena k osmnácti měsícům vězení za pokus o průnik do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní.

Článek

Butinová podle vyšetřovatelů předávala do Moskvy informace o vlivných Američanech. Řídil ji Alexandr Toršin, mocný místopředseda Ruské centrální banky a bývalý ruský poslanec, který je horlivým zastáncem liberalizace obchodu se zbraněmi. Tomu podle soudního verdiktu Butinová posílala získané informace. Toršin ovšem z ničeho obžalován nebyl.

Sama Butinová se v dubnu v USA ke svým činům doznala. Spolupráci s jakoukoliv špionážní sítí ale popřela.

Trest si téměř celý odpykala. Propuštěna z věznice ve floridském městě Tallahassee byla v pátek. V sobotu dopoledne ji spoj Aeroflotu dovezl na moskevské letiště Šeremeťjevo.

Foto: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Deportace. Marija Butinová opouští území USA.

Na Butinovou čekal otec s několika desítkami novinářů. V hloučku nechyběla ani mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Nevzdala jsem se, protože jsem prostě věděla, že (Američané) nejsou v právu. Jednou jsem už v jednom videu řekla, že Rusové se nevzdávají,“ řekla přítomným novinářům Butinová.

Ruská strana obvinění Butinové odmítla. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce označil skutky, které američtí vyšetřovatelé Butinové připsali, za nehoráznost. Není prý jasné, co Butinová měla spáchat a zač je odsouzena.

Reklama

Související témata:

Doporučované