Hlavní obsah

Rusové vs. Saúdští Arabové. Boj do posledního barelu

Ilustrační foto.

Reklama

Evropa čeká na záplavu levné saúdskoarabské ropy. A také levné ropy z Ruska. Obě země se chystají vytáhnout ze země maximum možného.

Článek

Benzin a nafta v Česku už zlevňují a to se ještě v cenách nestihla projevit cenová válka, kterou rozpoutali Saúdští Arabové a Rusové.

Saúdští Arabové avizovali, že zvýší těžební kapacity na 13 milionů barelů denně, což se nedá dlouhodobě udržet. Podle agentury Bloomberg kvůli tomu saúdskoarabský ropný monopol Saudi Aramco sáhne do strategických rezerv a bude doufat, že Rusové jejich cenový atak nevydrží dost dlouho. Svůj objem pro regionální rafinerie navýšili Saúdští Arabové až na trojnásobek, než je normálně zvykem.

Aramco prodává ropu hlavně do Asie, na evropský trh pronikla před dvěma lety, z této doby jsou známy poslední údaje rozdělení produkce, kdy se do Evropy dostala desetina její produkce.

Hra na kuře. Kdo mrkne první?

Svými obřími slevami Saúdští Arabové mění pravidla hry a proměnili evropský trh s ropou. Za barel totiž podle agentury Bloomberg chtějí 25 dolarů, což je pod oficiální cenou na světových trzích.

„Pokud porovnáme marže saúdskoarabských a uralských ropných rafinerií, ty ruské rozhodně ztratí, takže je v očekávání reakce ze strany Rusů,“ řekl pro agenturu Reuters jeden z obchodníků s komoditami.

Pokud se podle něj nedočkáme snížení ceny z Ruska, tak je arabská konkurence převálcuje. „Saúdskoarabské slevy jsou tak velké, že Arab Light vytlačí Ural z dodávek regionálních rafinerií, pokud jejich relativní cena také neklesne,“ uvedla pro klienty hlavní analytička Amrita Senová z poradenské firmy Energy Aspects.

Obchodníci pro agenturu také uvedli, že se „ceny dotkly historického minima kvůli epidemii koronaviru, která tlačí asijský trh s ropou dolů spolu s očekávaným zvýšením dodávek ropy z Arábie do regionů.“

Teď krize, později lepší časy

„Následujících šest měsíců bude velmi bolestivých. Trh s ropou odhalí své reálné problémy, propad cen vyvolá tlak na konsolidaci, zejména u menších těžařů. To bude pro celé odvětví prospěšné. Takový vývoj očekáváme u více jak desítky ropných firem,“ uvádí komoditní stratég Jeffrey Currie pro CNBC.

„Bolestný vývoj na trhu s ropou, na jehož počátku nyní stojíme, vytvoří na horizontu dvou až tří let významně zdravější odvětví, než je tomu dnes,“ dodává. To se týká především amerických těžařů, kteří cenovou válku tohoto rozsahu nemohou vzhledem ke svým těžebním nákladům a vysokým úvěrům přežít.

Podle informací Patria Finance může být příkladem potíží společnost Occidental Petroleum, která po pondělním propadu o více jak 50 procent ceny akcie srazila výhled pro kvartální dividendu zhruba na desetinu původní částky.

Reklama

Doporučované