Hlavní obsah

Růst cen nájemného v Brně se zastavil, od března dokonce klesly

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Vývoj cen nájemného v Brně změnila pandemie koronaviru. Zatímco průměrné nájmy v letošním druhém čtvrtletí meziročně mírně vzrostly, ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím spíš klesaly.

Článek

Vyplývá to z analýzy portálu Ideálnínájemce.cz, který se zabývá pronajímáním bytů a ceny dlouhodobě sleduje.

V meziročním srovnání, tedy ve srovnání s cenami loňského druhého čtvrtletí, vzrostla cena za nájem bytu 2+kk, 3+1 a 4+kk, mírně i za nájem 1+1. U dispozic 1+kk, 2+1 a 3+kk zůstal medián ceny nájemného stejný, nájemné v bytech 4+1 ale meziročně kleslo.

Vývoj od letošního března už je ale jiný. Stejný medián nájemného zůstal pouze u dispozice 1+kk, ostatní dispozice bytů s výjimkou 4+kk zlevnily obvykle o 500 korun měsíčně. Medián nájemného za byt 4+kk se jako jediný zvýšil, a to o 1400 korun na hodnotu 23 900 korun měsíčně.

„Oproti Praze, kde při kvartálním porovnání u některých kategorií měsíční nájemné zlevnilo až kolem 1500 Kč, jsou však brněnské nájmy stabilnější. Brno výpadek krátkodobých pronájmů neovlivnil tak výrazně. Trend meziročního růstu zůstává zachován a korekce mezi kvartály je v řádu stovek korun,“ uvedl Martin Březina ze společnosti UlovDomov.cz, která portál provozuje.

Důvodem je zejména to, že brněnský trh s nájemním bydlením není deformovaný velkým množstvím bytů ke krátkodobým pronájmům tak jako ten pražský. Po uzavření hranic v době nouzového stavu a současném úbytku zahraničních turistů zůstala řada těchto bytů zejména v centru Prahy neobsazená a nabídky k jejich pronájmu zaplavily inzertní portály. Také v Brně sice inzerovaných bytů k pronájmu přibylo, ale nárůst o 13,5 procenta není zdaleka tak dramatický jako v Praze.

Dalším důvodem poklesu nájemného byl odliv studentů, kteří od března na všech vysokých školách přešli na distanční výuku a pouze část z nich zůstala v Brně a dál platila za pronajatý byt.

Reklama

Související témata:

Doporučované