Hlavní obsah

S komunisty, nebo s Babišem? A kdo už je bohatý? Co vše rozhodne sjezd ČSSD

Půjde Bohuslav Sobotka do vlády, jejíž směr určí Andrej Babiš? A jaká jsou další dilemata sociální demokracie?

 

Reklama

Sociální demokraté mohou zítra naposledy korigovat prudkou otočku doleva, kam si to namířil lídr Bohuslav Sobotka.

Článek

Na brněnském sjezdu určí sociální demokraté program, na jaký chtějí před říjnovými volbami lákat voliče. A bude záležet i na tom, jaké bude zvoleno vedení.

Narušit „kamarádský kroužek" v čele ČSSD kolem Bohuslava Sobotky může jen poslanec Jeroným Tejc - jediný z oponentů předsedy, který kromě kritiky sebral také odvahu kandidovat do vedení na prvního místopředsedu.

O čem se tedy rozhoduje? Na prvním místě jsou jako vždy peníze. Spor se vede o to, kdo už je bohatý člověk - a měl by tudíž platit vyšší sazbu daně, kterou hodlá ČSSD zavést.

Pro lídra Sobotku je to 40 tisíc korun hrubého měsíčně. Za to čelil kritice mnoha spolustraníků, že taková hranice pro progresivní zdanění je moc nízko a jde proti střední třídě. Sobotka kritiky utnul slovy, že neví, kolik berou jejich voliči.

Právě Jeroným Tejc vidí „bohatého" člověka, jehož je třeba víc zdanit, jinde. Mluví o čtyřnásobku průměrné mzdy v zemi, čímž se dostává lehce nad sto tisíc korun.

Kromě daní sociální demokraté budou v Brně také rozhodovat o tom, jak moc se v kampani vymezovat vůči hnutí ANO Andreje Babiše. A jak moc si otevírat cestu k případné vládní spolupráci s komunisty, o níž uvažuje předseda Sobotka.

Reklama

Doporučované