Hlavní obsah

S teroristy se nevyjednává, vzkázali Kolumbijci vládě. Prezident neví, co dál

 

Reklama

V referendu o přijetí mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a radikálním hnutím FARC těsně zvítězili odpůrci příměří.

Článek

Předvolební průzkumy naznačovaly, že velká část Kolumbijců bude hlasovat pro přijetí mírové dohody mezi vládou a radikály z hnutí FARC, realita nakonec byla jiná. V referendu svůj názor vyjádřilo jen třicet sedm procent voličů a pro odmítnutí bylo 50,2 procenta.

Prezident Juan Manuel Santos počítal se souhlasem voličů a již před referendem prozradil, že nemá záložní plán. Výsledek referenda může zemi vrátit do války. Nicméně prezident prohlásil, že stabilita země není ohrožena.

Podle prezidenta chtějí všichni v zemi mír. Odpůrci mírové dohody jsou však přesvědčeni, že díky stávající podobě příměří uniknou radikálové trestům, ba dokonce zformují politickou stranu. „Vítězství ne je vítězstvím míru se spravedlností,“ řekl agentuře Reuters Fransico Santos, politik a propagátor odmítnutí referenda.

Konflikty s radikálně levicovým hnutím Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) trvají již padesát dva let. V jejich důsledku opustilo zemi na sedm milionů lidí a přes čtvrt milionů lidí přišlo o život.

V dalších dnech budou pokračovat mírová jednání, která z velké části probíhají na Kubě. Prezident Santos tam již poslal vládní vyjednavače. Vrchní velitel FARC Timoleon Jimenéz prohlásil, že skupina je i po referendu ochotna pokračovat v jednání o míru.

Reklama

Doporučované