Hlavní obsah

Šance někoho najít tu stále je, říká šéf českých hasičů v Bejrútu

Mezi specialisty z českého týmu USAR jsou i kynologové.Video: USAR tým.

 

Reklama

Výbuch v přístavu zdemoloval i železobetonové obilné silo, které postavil před 50 lety pardubický podnik Průmstav, a zdevastoval celé čtvrti ve městě. Přes 5000 lidí bylo zraněno.

Článek

Čtyři desítky specialistů z českého týmu USAR (Urban Search and Rescue Team) prohledávají trosky domů v Bejrútu. V hlavním městě Libanonu zahynulo nejméně 149 lidí po úterním výbuchu v tamním přístavu. Pro Seznam Zprávy popsal aktuální situaci přímo z místa šéf týmu Jiří Čmakal.

Jak vypadá vaše práce? S jakou technikou pracujete?

Provádíme vyhledávání prostoru přístavu, což je oblast, kde došlo k té explozi. Průběžně se to mění, tým se přesouvá podle priorit od 500 do 1000 metrů od epicentra výbuchu.

Našli jste nějaké lidi nebo těla obětí? Může být po třech dnech ještě někdo naživu?

Zatím jsme žádné oběti nenašli. Šance tady vždycky je, nicméně naše práce spočívá spíše v ověření, že ty prostory jsou bez obětí. Máme zprávy, že francouzský tým našel asi šest obětí.

Na Twitteru jste uvedl, že se zranili dva psi. Pořezali se na tlapkách, ale po ošetření znovu pracují. Mají nějaké návleky nebo jiné vybavení?

Používáme boty pro psy, ale je to pro ně nepřirozené, takže někdy běhají i bez této ochrany. Došlo k drobným oděrkám na tlapkách psů. Bylo to ošetřeno na místě našimi prostředky, nebylo potřeba žádné závažnější ošetření.

Z lidských členů týmu jsou všichni, doufám, v pořádku. Vyžaduje práce v Bejrútu nějaké speciální vybavení?

Práce probíhají v ochranných prostředcích, to znamená helmy, respirátory, bezpečnostní obuv. Je to běžné vybavení, které k tomu patří.

V Čechách se psalo o průtazích ze strany libanonské armády. Proč došlo po příletu ke zdržení?

To zdržení je způsobené potřebou vyhodnocení aktuální situace na místě. Záchrannou operaci prováděla libanonská armáda, ta odpovídá i za organizaci. Týmy se musely nejdříve odprezentovat u jejich struktur. To zdržení je normální, není to tak, že tým přiletí a rovnou se pustí do práce. Vždycky musí dojít k nějakému vyhodnocení, určení priorit. Ty týmy jsou různě velké, mají různou techniku. To všechno se musí vyhodnotit a až potom dochází k nasazení. To způsobuje, nechci říkat zdržení, ale zkrátka tu časovou prodlevu před zahájením prací.

Jak dlouho budou čeští hasiči v Bejrútu pracovat?

Náš původní mandát byl do 12. 8., zatím s tímto datem pracujeme.

Jaká je spolupráce s místními úrady?

Určitě bych rád poděkoval místnímu zastupitelskému úřadu, který nám vychází velmi vstříc. Pomáhá nám zajistit veškeré potřeby, spolupráce funguje na výbornou.

Reklama

Související témata:

Doporučované