Hlavní obsah

Sánchez na tenkém ledu. Omilostní Katalánce, nebo ztratí politické body

Foto: Profimedia.cz

Španělský premiér Pedro Sánchez.

Reklama

Španělský premiér Pedro Sánchez se chystá k velkému a kontroverznímu kroku. Chce omilostnit katalánské politiky, kteří skončili na devět až třináct let ve vězení za nelegálně vyhlášené referendum o nezávislosti.

Článek

Dolors Bassaová, Merixtell Borràsová, Jordi Cuixart, Carme Forcadellová, Joaquim Fom, Oriol Junqueras, Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Santi Vila. Dvanáct katalánských politiků a aktivistů, kteří skončili u španělského Nejvyššího soudu v roce 2019 s verdiktem „vinen/vinna“. Devět z nich muselo za mříže na devět až třináct let.

Referendum o nezávislosti

V roce 2017 katalánští političtí představitelé zorganizovali referendum o nezávislosti Katalánska, ve kterém se voliči vyslovili pro osamostatnění. Španělská centrální vláda prohlásila referendum za nelegální, a tedy za neplatné. Bránila dokonce Kataláncům ve vstupu do volebních místností. Do ulic měst, především Barcelony, reakce Madridu vyhnala desetitisíce Katalánců.

Po dvou letech od rozsudku se španělský premiér Sánchez odhodlává k politickému kroku, který ho pravděpodobně dostane „na tenký led“. Vláda o možném omilostnění katalánských vězňů bude jednat na přelomu června a července.

„Duch španělské ústavy obsahuje jak trest, tak smíření. Je určitý čas na trest, jako je určitý čas na smíření,“ řekl premiér Sánchez na květnovém jednání v parlamentu.

Nicméně už nyní je poznat, že to Sánchezův kabinet nebude mít snadné. Na neděli totiž nahlásila demonstrace pravicová opozice, která s milostí pro Katalánce nesouhlasí. Jak poznamenal deník El País, je jasné, že pokud se Sánchezova vláda nakonec opravdu rozhodne politiky omilostnit, bude ji to stát politické body. Nicméně i opačný krok by snesl na vládu a premiéra stín kritiky, zase z levé strany politického spektra.

Katalánská otázka je totiž stále živá. Dokazují to i výsledky únorových voleb do katalánského parlamentu. Většinu totiž získaly opět separatistické politické strany. Na konci května dostal od parlamentu důvěru kabinet katalánského premiéra Pereho Aragonése. Mezi jeho hlavní agendou je dohoda s Madridem o možném novém referendu, které je však aktuálně stále protiústavní.

Duch španělské ústavy obsahuje jak trest, tak smíření. Je určitý čas na trest, jako je určitý čas na smíření.
Pedro Sánchez

Dalším důkazem o stále platném katalánském snu o nezávislosti je i emotivní reakce parlamentních politiků, když na jednání o podpoře pro Aragonése dorazil i uvězněný Oriol Junqueras, který dostal na několik hodin propustku. Od přítomných poslanců sklidil aplaus.

Proti katalánskému separatismu se asi nejhlasitěji ozývají ultrapravicoví politici španělského Voxu. Jejich poslanci reagovali na Sánchezovy snahy Katalánce omilostnit tvrdě. Během parlamentní diskuse padala slova jako „zrada“ nebo „ponížení“.

Katalánci v Bruselu

Ani v Bruselu nezapomínají, že ve Španělsku stále vře katalánská otázka. Tři katalánští politici totiž žijí kvůli stíhání za účast na organizaci referenda v exilu. Zároveň ale vyhráli volby do Evropského parlamentu.

Carles Puigdemont, Antoni Comín a Clara Ponsatíová na začátku června znovu získali europoslaneckou imunitu poté, co jim byla v březnu odebraná. A to na žádost španělské justice. O navrácení imunity rozhodl Soudní dvůr EU. Jde ale pouze o dočasný krok, který bude trvat do konečného verdiktu soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované