Hlavní obsah

Sběratel uslyšel větu snů: „Máte doma van Gogha“

Foto: Profimedia.cz

Kresba Vincenta van Gogha z listopadu 1882 ve van Goghově muzeu v Amsterdamu.

Reklama

Autorem kresby starého muže s hlavou v dlaních, která byl v holandské soukromé sbírce déle než století, je podle odborníků Vincent van Gogh. Dílo je nově vystaveno v muzeu, které nese jméno holandského mistra.

Článek

Přes styl až po použité materiály, tedy tlustou tesařskou tužku a hrubý akvarelový papír. Nejen podle těchto indicií znalci díla Vincenta van Gogha označili kresbu s názvem Study for Worn Out (dalo by se přeložit jako Studie omšelosti) z listopadu 1882 za dílo slavného malíře. Majitel sbírky, který si přál zůstat v anonymitě, o analýzu nepodepsané kresby požádal odborníky z van Goghova muzea v Amsterdamu.

K odhalení, že pravděpodobným autorem kresby starého muže s hlavou v dlaních je van Gogh, pomohlo podle agentury AP také například poškození kresby na zadní straně. Van Gogh byl podle odborníků známý mimo jiné proto, že si své kresby přichycoval pomocí kusů šroubů nebo hřebíků. Rozměry kresby jsou 48,8 × 30 cm.

„Je zcela výjimečné, že byla objevena další van Goghova nová práce,“ uvedla pro média ředitelka muzea Emilie Gordenkerová. „Jsme hrdí na to, že můžeme tuto ranou kresbu a její příběh sdílet s našimi návštěvníky,“ dodala Gordenkerová. Dílo podle odborníků pochází z raných let van Goghovy kariéry, kde si své portrétní schopnosti zdokonaloval právě takovýmito kresbami.

Podle znalce van Goghova díla ho autor nakreslil na podzim roku 1882, kdy bylo van Goghovi 29 let. V té době využíval umělec jako modely pro své kresby obyvatele tehdejších domovů pro seniory, kterým se odměňoval drobnými částkami a kávou, píše The Guardian.

Modely sám van Gogh nazýval „sirotky“. Na kresbě má být podle znalců jeho oblíbenec Adrianus Jacobus Zuyderland. Kresby se podařilo datovat díky dopisům, které o nich psal svému bratrovi Theovi. „Dnes a včera jsem nakreslil dvě postavy starého muže s lokty na kolenou a hlavou v dlaních. Možná z toho udělám i litografii,“ psal van Gogh v dopisech.

Jde o na první pohled velmi odlišné dílo od zářivých olejomaleb květin a francouzské krajiny, kterými se holandský malíř až po své smrti proslavil. V době tvoření těchto kreseb měl ale van Gogh ambice pracovat jako ilustrátor časopisů, aby mohl sám vydělávat a byl méně finančně závislý na svém bratrovi. I proto kresbám dával anglické názvy.

Kresba je v soukromé sbírce v Nizozemsku zhruba od roku 1910. V muzeu van Gogha bude vystavena od tohoto pátku do 2. ledna, poté se vrátí majiteli sbírky. Podle ředitelky muzea se instituci ročně ozvou na tři stovky lidí, kteří věří, že doma mají ztracené dílo holandského mistra. Jen ve velmi málo případech ale dílo zanesou do muzea a ještě méně pravděpodobné je pak to, že autorem je skutečně van Gogh.

Právě proto je letošní objev podle odborníků opravdu významný. „S dílem van Gogha jsem pracoval podstatnou část svého života, zejména s kresbami, a je vždy potěšením mít je v ruce a podívat se na ně zblízka,“ řekla Guardianu znalec van Goghova díla Teio Meedendorp. „Tyto kresby z Haagu, jak se jim říká, jsou naprosto nádherné na pohled. Můžete velmi dobře sledovat pracovní postup Vincenta, způsob, jakým zacházel s tužkou. Kdykoli si detailně prohlédnete takové kresby, chcete si sami vzít tužku a začít kreslit,“ dodal Meedendorp.

Reklama

Související témata:

Doporučované