Hlavní obsah

Schůze Slavkovského formátu se zúčastní francouzský prezident Macron. Tématem budou uprchlické kvóty

Slavkovského formátu se zúčastní Emmanuel MacronVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Schůzka členů Slavkovského fóra s francouzským prezidentem bude fungovat na principu „něco za něco“.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude hostem na schůzce Slavkovského trojúhelníku. Formátu regionální spolupráce mezi Českou republikou, Rakouskem a Slovenskem. Na fungování Slavkovského formátu se představitelé dohodli v roce 2015. V minulosti se zde řešili například investiční iniciativy evropské komise nebo odvrácení hrozby terorismu. Na letošní schůzce se výměnou za zmírnění sociálního dumpingu probere revize uprchlických kvót.

Vysílání pracovní síly do zahraničí řeší hlavně Francie a Německo. Kancléřka Angela Merkelová ho však v současnosti nepovažuje za prioritu. Deník Le Figaro spekuluje o tom, že by si Merkelová nerada rozházela již tak napjaté vztahy s východní Evropou. Francie vyslala do Bruselu nějaké pozměňovací návrhy k otázce sociálního dumpingu. Macron se momentálně vydá o potřebnosti regulace detašované pracovní síly přesvědčit země východní Evropy - tedy ty, odkud levná pracovní síla většinou pochází.

Macronovu návrhu nenapomáhá ani blížící se změna v předsednictví Evropské unie. Estonsko v něm v prosinci vystřídá Bulharsko. To využívá sociální dumping, ale zároveň má velmi odmítavý postoj ke kvótám. Pokud se Macronovi do té doby lídry východní a střední Evropy nepodaří přesvědčit, další jednání budou zřejmě náročnější. Podle deníku Le Figaro je možné, že země východní a střední Evropy využijí časového tlaku na Francii, aby získaly ústupky ve velmi citlivé otázce kvót pro migranty, proti kterým se staví.

Podívejte se, jak si Emmanuel Macron vedl v prvních sto dnech v prezidentské funkci  

Macronovi během sto dní klesla popularitaVideo: AP, Reuters, Ruptly

Reklama

Související témata:

Doporučované