Hlavní obsah

Sdílel videa z Wu-chanu, tak musel do karantény. Trvala přes půl roku

Foto: Profimedia.cz

Čchen Čchiou-š', snímek jednoho z jeho videí.

Reklama

Na začátku roku dobyl internetový svět svými streamy přímo z Wu-chanu, odkud se do světa začínal šířit koronavirus. Čínské úřady se postaraly o jeho zmizení – zavřely ho „do karantény“. Trvala více než půl roku.

Článek

Čínský občanský novinář, který zmizel za záhadných okolností z původního epicentra nákazy ve Wu-chanu na začátku února, se znovu objevil. Čchen Čchiou-š', bývalý právník, který pouštěl do světa utajované dění z wuchanských ulic a nemocnic prostřednictvím streamů, měl být zadržen čínskými úřady neznámo kde.

O muži nebylo zmínky od začátku února, kdy jeho rodině a přátelům čínské úřady oznámily, že Čchen musí do karantény. Dostal se z ní po více než půl roce. Tím jen zesílilo podezření, že čínská vláda umlčovala novináře a další informátory podávající informace o skutečné situaci ve Wu-chanu, kterou čínská média prezentovala po svém.

Videa z Wu-chanu živě streamoval na YouTube Čchenův přítel a hvězda smíšených bojových umění Sü Siao-tung, podle kterého je nyní Čchen „v dobrém zdravotním stavu“, ale stále zůstává pod dohledem „určitého vládního oddělení“ v Čching-tao v provincii Šan-tung. Poté, co vyšetřování v Číně, Hongkongu a Japonsku neodhalila žádné prohřešky proti vládě, bylo uznáno, že Čchen Čchiou-š' se nesnažil nikoho podněcovat ani nebyl v kontaktu se zámořskými opozičními skupinami. Úřady rozhodly, že „prozatím nebudou zahajovat stíhání“.

O tom, zda je Čchen Čchiou-š' nyní ve vazbě, žije pod dohledem s rodiči, nebo na jiném určeném místě, se informace rozcházejí. Zřejmě jde však o formu utajovaného zadržování osob, která orgánům umožňuje držet osobu po dobu šesti měsíců bez konkrétního obvinění. Jeden Čchenův přítel oslovený britským deníkem The Guardian řekl, že jedinou jistotou je momentálně to, že Čchen není na svobodě.

Čchen byl jedním z několika občanských novinářů, kteří si za reportování přímo z Wu-chanu vysloužili celosvětovou pozornost internetových uživatelů. Ale bohužel i tu nechtěnou. Po Čchenově zmizení se jej snažili nahradit další odvážlivci. Li Ce-chua zmizel začátkem února, propuštěn byl v dubnu. Ve stejnou dobu zmizel také Fang Bin, místní z Wu-chanu, který se pohřešuje dodnes. Fang Bin proslul díky videím, ve kterých například počítal mrtvé v dodávkách stojících před nemocnicí. V podobném duchu se nesla i videa ostatních – často obsahovala srdceryvné scény, zabírala dlouhé fronty před nemocnicemi, slabé a nemocné pacienty, zoufalé rodiny a příbuzné.

Náhlé zmizení těchto mužů způsobilo poprask zejména v online prostředí. Čchen byl navíc zatčen ve stejný den, kdy na covid-19 zemřel lékař a whistleblower Li Wen-liang. Jeho smrt tehdy probudila revoltu proti vládní cenzuře. Lékař o nákaze informoval už v polovině prosince, kdy před šířením nemoci varoval své blízké. Ze strany čínských úřadů se dočkal obvinění kvůli šíření poplašných zpráv.

Čínská komunistická strana vedená prezidentem Si Ťin-pchingem se staví stále tvrději proti opozici a disidentským hlasům. Tento týden byl Žen Č‘-čchiang, bývalý realitní magnát a prezidentův kritik, odsouzen k 18 letům vězení za korupci. Tato obvinění jsou dle občanskoprávních skupin v Číně využívána k umlčování protikomunistických hlasů. Žen byl v dubnu vyšetřován pro „vážné porušení disciplíny a zákona“ krátce poté, co ve zveřejněné eseji označil Si Ťin-pchinga za klauna manipulujícího s informacemi o pandemii.

Reklama

Doporučované