Hlavní obsah

Sedm zraněných po raketovém útoku nedaleko Tel Avivu. Izrael zahájil ofenzivu proti cílům Hamásu

Několik zraněných po raketovém útoku u Tel Avivu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Raketa vypálená podle izraelských úřadů zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla v pondělí časně ráno obytný dům v obci poblíž Tel Avivu. Zraněno bylo sedm lidí, včetně dvou dětí, informoval deník The Times of Israel. Izrael začal ostřelovat pozice v Pásmu Gazy, následně se ale s Hamásem dohodl na příměří.

Článek

Raketa vypálená z Pásma Gazy ráno poničila 30 domů v obci Mišmeret. Podle novináře britského deníku The Daily Telegraph šlo o rodinu Britů.

Přímo zasáhla dům a zranila šest členů rodiny a dvanáctiletého souseda, který byl na návštěvě. Tři ze zraněných jsou stále v nemocnici. Raf Sanchez z The Daily Telegraph napsal, že zásah dostal dům Roberta a Susan Wolfových, kteří pocházejí z Londýna. Byli uvnitř s dětmi a vnuky.

Amir Dahan z ministerstva financí řekl, že se připravuje náhradní ubytování pro obyvatele zničeného domu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil za raketový útok odvetu. „Jedná se o trestuhodný útok na izraelský stát a odpovíme na něj silou,” řekl podle agentury AP. Netanjahu je momentálně na státní návštěvě Spojených států, kterou podle svých slov kvůli útoku předčasně ukončí.

Vesnice Mišmeret, v níž se časně ráno rozezněly sirény varující před raketovým útokem, leží na Šaronské planině severně od Tel Avivu a asi sto kilometrů od severní hranice Pásma Gazy. To ovládá radikální hnutí Hamás, které vede ozbrojený konflikt s Izraelem.

Izrael odpověděl palbou na cíle radikálů

V odpoledních hodinách izraelská armáda informovala, že začala útočit na cíle Hamásu v Pásmu Gazy. Jeden vzdušný úder podle rozhlasové stanice Hamásu cílil na úřad šéfa Hamásu Haníji a podle informací agentury AFP byl vážně poškozen. Podle agentury Reuters je ale nepravděpodobné, že by byl Haníja v kanceláři, neboť Hamás běžně evakuuje své budovy, když očekává izraelské útoky. „Izraelské vojenské letouny cílily na kancelář šéfa Hamásu Ismaíla Haníji ve městě Gaza,” potvrdila úder izraelská armáda.

Mezi zasaženými cíli byla i námořní pozice západně od města Gaza a také výcvikový tábor na severu Pásma Gazy, uvedly palestinské zdroje, na něž se odvolává agentura Reuters. Obě lokality byly pravděpodobně evakuovány. Hamás měl několik hodin na to, aby obyvatele Pásma Gazy varoval před očekávanými nálety.

Palestinská média informovala, že při izraelském útoku rakety v Gaze zničily dvě budovy. Jak uvedla izraelská armáda, jedna z budov patřila tajným službám Hamásu. Podle zdravotníků byli při útoku zraněni tři lidé. Druhá zasažená budova sloužila podle armády vnitřní bezpečnosti radikálního hnutí a vojenským účelům.

V izraelském pohraničí se dnes večer opět rozezněly sirény. Agentura AFP s odvoláním na své zdroje napsala, že z Gazy bylo opět vypáleno několik střel ve směru na Izrael. Podle agentury AP radikálové z Gazy vypálili nejméně deset raket právě po úderu na úřadovnu šéfa Hamásu. Izraelské úřady ve většině velkých měst otevřely veřejné protiletecké kryty. Na jihu Izraele byly zrušeny sportovní akce a přerušena byla veřejná doprava.

Obě strany se večer shodly na příměří.

Předminulý týden 14. března zažili netypickou situaci obyvatelé Tel Avivu, když se ve městě poprvé od roku 2014 rozezněly varovné sirény. Izraelská armáda poté uvedla, že na město mířily dvě rakety, z nichž jedna skončila v moři a druhou sestřelila protivzdušná obrana.

Izraelská armáda v reakci bombardovala pozice Hamásu v Pásmu Gazy, ač Hamás i další palestinská radikální skupina odpovědnost za útok odmítly. Posléze se objevily zprávy, že rakety byly z Pásma Gazy zřejmě vypáleny omylem.

Izrael po ranním útoku už nechal uzavřít hraniční přechody do Pásma Gazy Erez a Kerem Šalom.

Hamás se podle izraelského tisku začal připravovat na izraelskou vojenskou odvetu. Jeho vůdce Jahjá Sinvár zrušil ohlášené setkání s novináři a další členové vedení se uchýlili do úkrytů. K odpovědnosti za útok se zatím nepřihlásila žádná organizace z Pásma Gazy.

Podle palestinských médií Hamás přes Egypt, který slouží jako prostředník při jednání mezi Izraelem a Hamásem, vzkázal, že podobně jako 14. března byl i pondělní útok omyl. K odpálení rakety Hamás údajně pokyn nedal.

Mluvčí izraelské armády Ronen Manelis řekl, že rakety, jež dnes dopadly na vesnici Mišmeret, byly vypáleny z odpalovacího zařízení Hamásu v jižní části Pásma Gazy, poblíž Rafáhu. „Hamás je odpovědný za všechno, co se děje v Gaze. Hamás provedl odpal z jedné ze svých ramp,“ řekl Manelis.

V Izraeli se blíží parlamentní volby, plánované na 9. dubna, a mnoho kandidátů se k útoku vyjádřilo. Nejnebezpečnější premiérův soupeř Benny Ganc řekl, že Netanjahu nedokázal za svého působení Izraelcům zajistit bezpečnost a na předchozí útoky nereagoval patřičnou silou. „Ten, kdo nereaguje na útoky, vyplácí peníze Hamásu, nebere v úvahu útoky na občany na jihu země a zlehčuje útok na Tel Aviv, má teď rakety v Šaronu,“ řekl Ganc.

Reklama

Související témata:

Doporučované