Hlavní obsah

Šéf Nejvyššího správního soudu se zastal Hradu proti Baxovi. „Na jménech jsme se neshodli, ale nátlak to nebyl“

Foto: Profimedia.cz

Michal Mazanec (vlevo) je předsedou NSS od 1. října 2018. Jeho předchůdce Josef Baxa je na snímku uprostřed.

Reklama

Michal Mazanec se v minulosti s prezidentem Zemanem, kancléřem Mynářem a šéfporadcem Nejedlým setkal celkem třikrát. Všechny schůzky ale považoval za korektní: „Žádný nátlak na rozhodnutí v konkrétních věcech jsem nezaznamenal, vůbec se o ničem takovém nemluvilo.“

Článek

Předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec popsal schůzky, kterých se měl před svým jmenováním do úřadu zúčastnit spolu s prezidentem Zemanem a jeho dvěma klíčovými muži – hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a jeho poradcem Martinem Nejedlým.

Ve svém prohlášení připustil, že se v personálních otázkách názorově rozcházeli. Popřel ale to, že by se Hrad výměnou za jeho jmenování snažil ovlivnit rozhodování uvnitř soudu. „Na jménech jsme se neshodli, ale nátlak to nebyl,“ řekl.

Mazanec tak reagoval na slova svého předchůzce Josefa Baxy, podle něhož měl Miloš Zeman v minulosti vyvíjet tlak na nezávislost justice. Baxa v rozhovoru pro Deník N tvrdil, že mu měl prezident na osobních schůzkách vytýkat některá rozhodnutí soudu a snažit se i o ovlinění stále probíhajících soudních řízení.

„Žádný nátlak jsem nezaznamenal“

S oběma muži se měl na Hradě sejít dvakrát, s Milošem Zemanem před svým jmenováním hovořil jednou. K prvnímu kontaktu Mazance s Mynářem mělo dojít v loňském srpnu, kdy mu kancléř oznámil, že prezident zvažuje jeho nominaci.

„Upozornil jsem pana kancléře, že bych funkci nemohl přijmout, pokud by snad jmenování bylo spojeno s nějakými závazky z mé strany ohledně otázek personálních či systémově organizačních; dostalo se mi ujištění, že žádný takový závazek nebude vyžadován,“ prohlásil Mazanec.

„Současně jsem se ptal, zda pan prezident má již představu o obsazení místa místopředsedy, protože v tak vysoké funkci je třeba, aby oba vysocí funkcionáři tvořili soudržný tandem. Pan kancléř mi k tomu sdělil, že se svými představami mne chce seznámit přímo pan prezident,“ popsal předseda Nejvyššího správního soudu s tím, že podle něj schůzka probíhala zdvořile – a že o soudních případech ani o „živých kauzách“ na ní nebyla řeč.

Po krátké době se pak podle svých slov sešel mezi čtyřma očima s prezidentem Zemanem. „Pan prezident mi jmenoval osobu, kterou zvažoval pro funkci místopředsedy. Na tom jsme se neshodli z důvodů formálněprávních, nikoli pro věcnou nezpůsobilost kandidáta. Vyšlo najevo, že pan prezident vychází z jiného právního názoru a považoval tuto osobu za ‚papabile‘, tedy jmenovatelnou do funkce místopředsedy, můj názor byl opačný,“ popsal Mazanec.

„Protože prezidentův nominant by ke svému jmenování vyžadoval můj výslovný souhlas, dostalo se jednání k bodu, který jsme při této schůzce nepřekonali. Rozešli jsme se s tím, že se neshodujeme v právním názoru, ale že na prezidentovu žádost mu předložím k úvaze tři jména osob, na kterých bychom se pro funkci místopředsedy mohli shodnout oba,“ vysvětluje Baxův nástupce s tím, že schůzka podle něj probíhala standardně.

„Také tato schůzka byla korektní a žádný nátlak na rozhodnutí v konkrétních věcech jsem nezaznamenal, vůbec se o ničem takovém nemluvilo,“ uzavřel.

„Nevnímal jsem ji jako ovlivňování“

Po několika dnech ho Mynář kontaktoval znovu. A pozval ho na schůzku, kde mělo dojít k vyjasnění Mazancova právního názoru. Miloš Zeman se jí ale neúčastnil – v tu dobu měl jednání mimo Prahu.

Právě té se nakonec zúčastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý: „Pochopil jsem jeho účast tak, že si jako blízký spolupracovník má na věc udělat vlastní názor a informovat o něm prezidenta.“

Michal Mazanec kancléře na schůzce údajně seznámil s výkladem právních předpisů, který v souladu se soudci Nejvyššího správního soudu zastává: „Schůzka trvala asi hodinu; nevnímal jsem ji jako ovlivňování, ale jako debatu především nad některými právními aspekty jmenování místopředsedy soudu. Je samozřejmé, že člověk, ,který řekl prezidentovi NE’, z takových jednání příjemné pocity zjevně nemá. Nicméně ani toto jednání jsem nevnímal jako nepatřičné.“

K dalším schůzkám už podle něj nedošlo. S obsahem všech tří z nich ale seznámil tehdejšího předsedu NSS Josefa Baxu.

Právě ten v rozhovoru pro Deník N setkání Mazance na Hradě sám vylíčil: „Údajně to byl málo příjemný, hodinu trvající rozhovor, který se neustále točil kolem konkrétních jmen soudních funkcionářů z jiných soudů, z nichž by měl být vybrán nový místopředseda NSS. Divné bylo, že jeden den byl pan Mazanec u prezidenta, který mu sdělil, že jej hodlá jmenovat předsedou NSS, ale vnucoval mu do funkce místopředsedy jednoho z těch funkcionářů.“

„Když to odmítl s odůvodněním, že to není podle zákona a zavedených pravidel možné (funkcionář musí být vybrán výlučně ze soudců NSS), prezident jej vyzval k podání vlastních personálních návrhů. No a druhý den byl pan Mazanec kancléřem vyrozuměn, aby se znovu dostavil na Hrad ke zmíněným pánům, kteří jej údajně přesvědčovali, aby souhlasil s přeložením oněch soudců k NSS,“ popsal Baxa v rozhovoru.

Reklama

Doporučované