Hlavní obsah

Šéf Royal Spa: Ztráty raději nepočítám, drásá mi to žíly

2. část rozhovoru s Veronikou Záhorskou z Royal Spa. O začátcích skupiny a ochotě firem přispívat na charitu v době krize.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lázeňská skupina Royal Spa uzavírá kvůli pandemii koronaviru další hotely a zařízení. Výpadek tržeb letos odhaduje na 150 milionů. S investicemi do rozvoje stále ale počítá.

Článek

Po vlně nejnovějších vládních opatření proti šíření covidu-19 uzavřela skupina Royal Spa další provozy, hlavně Termální park ve Velkých Losinách.

Do neděle funguje v Losinách wellness hotel Diana, pak i tento skupina uzavře. „V Dianě dobírají pobyt jen nasmlouvaní hosté, nesmíme už přijímat další. V neděli tedy končí pobyty těm, kteří už tam byli, zůstane jen léčebná procedura v provozu,“ vysvětluje za skupinu generální ředitel Royal Spa Martin Plachý.

Zásah dostaly Termály Velké Losiny, které firma musela z nařízení vlády 9. října uzavřít. Výpadek tržeb v zařízení je podle odhadů Martina Plachého 15 milionů korun. Samotné znovuzprovoznění bazénu vyjde na půl milionu korun. Až tedy bude na pořadu dne – zatím je v nedohlednu.

Další citelný problém má skupina v hotelu v Mariánských Lázních, ty mají dlouhodobě vysoký podíl zahraniční klientely. „Tam je to krvácení velké a bolestivé. Tam jsme měli největší ztráty – 40 procent propadu ročních tržeb. Hrozí, že ten hotel do měsíce úplně zavřeme, zatím lidé přijíždějí na lázeňské léčebné rehabilitace,“ říká pro Seznam Zprávy muž, který vedení skupiny převzal po svém otci s tím, že právě podzim byl vždy v Mariánských Lázních nejsilnější z hlediska návštěvnosti. Kasu plnili hlavně lázeňští hosté z Německa. Teď jsou zhruba na třetině obsazenosti.

Špatná situace panuje i v dalších zařízení skupiny na druhém konci republiky, kde má hotely a lázně na povel sestra Martina Plachého.

„Následky 2. vlny pandemie se začaly projevovat už v září. Do lázní přestali úplně jezdit zahraniční hosté, s přibývajícími počty nakažených začali lidé rušit, stornovat a přesouvat lázeňské pobyty,“ popisuje situaci Veronika Záhorská, ředitelka Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves a lázeňských hotelů Miramare v Luhačovicích.

Výpadek tržeb bude letos za skupinu podle Martina Plachého až 150 milionů korun. „Je to jen odhad, nechci to popravdě ani počítat, drásá mi to žíly,“ říká Plachý. Skupina měla v roce 2019 obrat bezmála půl miliardy korun.

Do skupiny Royal Spa patří:

Léčebné lázně Luhačovice-Sanatorium Miramare.

Lázeňské sanatorium Royal Mariánské Lázně.

Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves.

Lázně Velké Losiny.

Skupina disponuje zhruba 1000 lůžky, v Lázních Velké Losiny vlastní a provozuje Termální park Velké Losiny, který ročně navštíví téměř čtvrt milionu návštěvníků.

Skupina patří rodinám Plachých a Zemkových.

Investiční záměry se přesto nijak nemění, zatím. Skupina rodiny Plachých a Zemkových stále uvažuje o přístavbě ubytování v termálech v Losinách přibližně za 150 milionů korun. Chce postavit lázeňský hotel přímo napojený na termální lázně.

„Přípravu jsme nezastavili, příští týden zrovna máme další schůzku s projektantem, architektem, chceme vše připravit do fáze platného stavebního povolení,“ vysvětluje generální ředitel Royal Spa.

V Luhačovicích čeká pro změnu v prvních měsících příštího roku rekonstrukce za 10 milionů tamní balneo provoz. Byl stavěn před 14 lety, takže je zastaralý.

A podobně jako jiní hoteliéři, i oni se rozhlížejí v této době po příležitostech rozšířit portfolio a koupit případně další hotel.

„Pro nás je prioritou přestát krizi. Ani v minulosti jsme se ale nebránili příležitosti, pokud nám to bude dávat hlavu a patu. Musí nám to dávat ekonomicky smysl – návratnost,“ nevylučuje za skupinu tuto možnost Martin Plachý s tím, že občas nějaké jednání proběhne. „Jde spíš o oťukávání typu někdo má zájem něco prodat, tak se sejdete, on vám řekne, kolik za to chce, a pak se rozejdete,“ upřesňuje s tím, že zatím skupina rozhodně nic nekupuje a není ve fázi před podpisem smlouvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované