Hlavní obsah

Šéf Senátu podá oficiální dotaz, jak je na tom zdravotně prezident

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Předseda Senátu požádá hradního kancléře o informace o prognózách zdravotního stavu prezidenta. Obává se, že Miloš Zeman nyní není schopen vykonávat úřad.

Článek

Organizační výbor Senátu pověřil předsedu Miloše Vystrčila, aby oslovil vedoucího Kanceláře prezidenta republiky s žádostí o sdělení, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta republiky.

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat svůj úřad. Tuto rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ říká Miloš Vystrčil.

Nakolik bude kancelář prezidenta sdílná, není jasné. Krok Senátu zatím nijak nekomentovala.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu prezidenta se sejde ústavní komise Senátu, a to příští týden 19. října. Chce řešit mimo jiné i článek 66 ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu.

„Nemůžeme si dovolit paralýzu ústavních institucí právě v důsledku možných komplikací hlavy státu,“ uvedl senátor Zdeněk Hraba.

Podle článku 66 ústavy mohou obě parlamentní komory prezidentovi odejmout prezidentské funkce. V Poslanecké sněmovně a Senátu by pro to musela zvednout ruku většina přítomných poslanců a senátorů. Zeman by prezidentem zůstal, pravomoci by přešly na vedoucí parlamentních komor a předsedu vlády.

Prezident je od neděle hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Leží na oddělení ARO, podle nemocnice je jeho stav stabilizovaný. Bližší podrobnosti o zdraví prezidenta nejsou známy.

Reklama

Doporučované