Hlavní obsah

„Není čas na finesy.“ Senátoři chtějí řešit, zda Zeman zvládne vykonávat úřad

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Senátoři Pavel Fischer a Václav Láska jsou připraveni zahájit jednání Senátu o nezpůsobilosti prezidenta Miloše Zemana vykonávat svou funkci. Zeman by prezidentem zůstal, jeho pravomoci by ale přešly na jiné politiky.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) chce řešit pozastavení kompetencí prezidenta Miloše Zemana, který je nemocný. Prezidentská kancelář tají, jaké potíže hlavu státu sužují a jak vážné jsou.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý prezidentský kandidát uvedl, že nic nebrání zahájení debaty o tom, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad. Podklady má připravené od června, kdy jeho výbor vypracoval 45stránkový elaborát o tom, že Zeman není způsobilý pokračovat ve své funkci.

Tehdy se Senát věcí odmítl zabývat, což Fischer považuje za chybu. Nyní se podle něj situace změnila.

„Nyní, v situaci, kdy se jedná o směřování země a prezident po volbách hraje nezastupitelnou úlohu, řešíme krizi, která nemusela nastat. Ale není ještě pozdě. Sněmovna i Senát mohou tuto věc otevřít velmi rychle a jsem přesvědčen, že dnes už má veřejnost tolik nových argumentů, že není na co čekat. Nejde o to žalovat Miloše Zemana. Naší povinností je chránit ústavní roli hlavy státu,“ řekl senátor Seznam Zprávám.

Vadí mu, že prezidentská kancelář tají informace o Zemanově stavu, a pracovníky Hradu vyzval, aby informace „bez odkladu a transparentně“ zveřejnili.

Nebezpečné okolí

Podle článku 66 Ústavy mohou obě parlamentní komory prezidentovi odejmout prezidentské funkce. V Poslanecké sněmovně a Senátu by pro to musela zvednout ruku většina přítomných poslanců a senátorů. Zeman by prezidentem zůstal, pravomoci by přešly na vedoucí parlamentních komor a předsedu vlády.

Senátor Václav Láska (Senátor 21) potvrdil, že o aktivaci ústavního článku 66 se mezi senátory začíná hovořit. „Podle mě je to ve hře,“ napsal Seznam Zprávám.

Podle Láskova kolegy Pavla Fischera je situace nyní závažnější než na jaře, kdy jím řízený bezpečnostní a zahraniční výbor navrhoval sesekat Zemanovy pravomoci.

„Nemůže-li prezident zastávat svoje ústavní kompetence, je odpovědností Senátu i Sněmovny jednat. Jde o ochranu nejvyššího úřadu republiky. A jak známo, Miloš Zeman se na tuto situaci nepřipravil v souladu se zájmy České republiky. Nedokázal vykázat ze svého týmu osoby, které nedostaly bezpečnostní prověření, i když jejich působení ohrožuje bezpečnost státu. Situace je vážnější o to, že nyní vidíme, že ani neposkytují nezbytné informace o zdraví hlavy státu,“ řekl Fischer Seznam Zprávám.

Podle senátora je to přitom jejich povinnost ze zákona. Domnívá se, že prezident je veřejná osoba a jeho zdraví není soukromá věc.

Senátor má obavu, aby prezident neprováděl důležité ústavní úkony po volbách bez dozoru veřejnosti. V konfliktu zájmů je podle Fischera i předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který několikrát informoval o Zemanově stavu a zároveň potřebuje, aby jej po volbách hlava státu jmenovala opět premiérem.

„Teprve dnes vyšla zpráva od mluvčího prezidenta, že je prezident nemocný. Do dneška jsme to od nich nevěděli. To byly samé řeči o dehydrataci organismu a odpočívání. A teď si představte, že o víkendu vyjde druhá zpráva, kdy nám stejný muž sdělí, že prezident jednal o sestavení příští vlády s Andrejem Babišem nebo pověřil jednáním někoho jiného. Kdo povede prezidentovu ruku? Trestně stíhaný kancléř? Budou u toho novináři? Já mám obavu, že jsme ve velmi citlivé době, kdy je třeba chránit instituce republiky dle Ústavy. Není čas na nějaké finesy,“ dodal Fischer.

Senátor upozornil, že o Zemanově výkonu funkce by mohla jednat i stávající „stará“ Poslanecká sněmovna, které skončí mandát až 21. října. Šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) na dotaz, zda by o takovém kroku uvažoval, neodpověděl.

Reklama

Doporučované