Hlavní obsah

Šéf Twitteru chce rozdávat peníze všem Američanům

Foto: www.flickr.com

Miliardář a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey.

Reklama

Zakladatel Twitteru přispěje na rozjezd experimentu s univerzálním základním příjmem. Ten by podle některých mohl zmenšit propast mezi bohatými a chudými. Druzí zase tvrdí, že není systém udržitelný a nemotivuje k práci.

Článek

Americký počítačový programátor, spoluzakladatel Twitteru a zakladatel platební společnosti Square Jack Dorsey oznámil, že spolupracuje se starosty na financování experimentu s tzv. univerzálním základním příjmem.

Jde o pilotní projekt, který se ještě nerozjel a bude probíhat v jednotlivých městech. Miliardář s čistým jměním v hodnotě 7,5 miliardy dolarů bude podle prohlášení program sponzorovat částkou tří milionů dolarů, uvedl portál Business Insider.

Zmírnění koronakrize

Obecná myšlenka univerzálního základního příjmu má podobu pravidelné peněžní dávky, která by se vyplácela všem lidem a bez jakýchkoliv podmínek. Jaké by byly konkrétní úpravy v případě americké varianty, se zatím neví a ani není jasné, o jaký obnos by šlo a kdo všechno by měl na dávku nárok.

Účelem univerzálního základního příjmu není nahradit tradiční pracovní příjem, nýbrž spíše uspokojit základní potřeby občanů a poskytovat základní zdroje stálých finančních prostředků, které pomáhají doplňovat příjmy.

Zastánci tvrdí, že zaručené příjmy by mohly pomoci překonat rostoucí propast mezi bohatými a chudými, jež se v USA i jinde na světě stále více prohlubuje. Podle politiků stojících za projektem by zaručený příjem mohl lidi vymanit z chudoby a zmírnit ekonomické dopady koronakrize. Kritici naopak říkají, že není systém udržitelný, demotivuje lidi k práci a navíc by stál spoustu peněz.

Nutno také podotknout, že v USA neexistuje ani univerzální zdravotní pojištění evropského typu, takže představa univerzálního základního příjmu je ještě více z říše sci-fi.

Iniciativa starostů

Experiment sponzorovaný miliardářem je součástí iniciativy s názvem Starostové za zaručený příjem, který by dostal podporu ve čtrnácti různých městech od LA, Atlanty, New Jersey po Mississippi. Starostové oznámili, že by mohl mít program dopad až na sedm milionů Američanů a podle nich plánují zahájení v zatím neurčeném termínu. A že by chtěli svou iniciativu přenést i na federální úroveň.

Twitterový miliardář ale není jediným boháčem, který experimentuje s penězi pro všechny - podnikatel a bývalý kandidát na prezidenta Andrew Yang se do podobného projektu pustil v květnu a pomohl začlenit myšlenku univerzálního základního příjmu do svého vlastního programu.

Už Martin Luther King navrhoval zavedení základního příjmu v jedné ze svých knih a například Richard Nixon navrhl program zaměřený na rodiny. Ten však přijat nebyl. Ve velikonočním dopise vůdcům sociálních hnutí naznačil papež František, že vzhledem k pandemii koronaviru by mohl být ten správný čas na zavedení nepodmíněného příjmu v nějaké podobě. Tím by se podle něj zmírnily dopady koronakrize.

Reklama

Doporučované