Hlavní obsah

Šéf VW odrazil útok odborářů, ale jistotu do roku 2025 nedostal

Foto: Matti Blume/Wikipedia

Herbert Diess.

Reklama

Šéf koncernu VW Herbert Diess se hádá s mocnými odboráři kvůli přechodu k elektromobilitě a nutným úsporám. Získal sice podporu dozorčí rady a souboj podle všeho vyhrál, ale zároveň dostal varování.

Článek

Jednání dozorčí rady německého automobilového koncernu Volkswagen může leckomu připomínat slavný seriál Jistě, pane ministře. V jedné scéně sir Humphrey prohlašuje, že britská vláda poskytne plnou podporu… kromě pomoci.

Podobně dopadl i šéf VW Herbert Diess, dozorčí rada jemu a jeho novému výkonnému týmu při transformaci automobilky vyjádřila plnou podporu, zároveň mu však odmítla předčasně prodloužit kontrakt, uvedla agentura Reuters.

Dozorčí rada, která nemá výkonnou moc, zasedala, protože Diess požádal o dřívější prodloužení kontraktu a vyjádření větší podpory jeho reformnímu úsilí, když narazil s některými rozhodnutími na odpor zástupců zaměstnanců. Současná smlouva Diessovi končí v roce 2023.

Diess usiluje o snížení nákladů automobilky v Německu, aby tak získal peníze na přechod k elektrickým vozům. Usiluje také o transformaci Volkswagenu ve více technologicky zaměřenou skupinu. Diess se dostal kvůli některým důležitým otázkám do sporu se šéfem odborů ve Volkswagenu Berndem Osterlohem, který je rovněž členem dozorčí rady.

Podle prohlášení dozorčí rada jednomyslně podpořila přesun automobilky k e-mobilitě a digitálním technologiím. „V nadcházejících letech bude představenstvo firmy Volkswagen AG realizovat strategii s Herbertem Diessem v čele,“ uvedla rada. „Předseda představenstva a jeho nový tým mají plnou podporu dozorčí rady, pokud jde o přesun k elektromobilitě, digitalizaci, ale také v případě zvýšení efektivity a ziskovosti u všech značek a ve všech částech koncernu,“ dodala rada. K Diessovi se více nevyjádřila, uvedla agentura DPA.

Diess také údajně spojoval budoucnost svého působení ve Volkswagenu s výměnou tří osob v představenstvu. Dozorčí rada návrhy na změny přijala.

Reklama

Doporučované