Hlavní obsah

Senior chtěl investovat do kryptoměny, přišel o čtvrt milionu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Osmašedesátiletý muž z Brněnska chtěl vyzkoušet obchodování s bitcoiny, přišel ale o více než čtvrt milionu korun. Věcí se zabývá policie.

Článek

Seniorovi začaly na sklonku minulého roku chodit do e-mailové schránky oznámení o možném zajímavém zúročení vložených prostředků a snadném výdělku. Uvěřil jim. „Nezarazil jej tehdy ani požadavek na instalování obchodního robota do jeho počítače, ani vstupní poplatek na založení konta. Ten muže přišel na 250 dolarů,“ uvedl mluvčí policistů Bohumil Malášek.

Muži se poté elektronicky ozval údajný manažer projektu Dominik Reed a obchodní expert na finance Martin Sató. Oba seniorovi přes e-mail pomohli se založením účtu. Senior jim také poslal požadované dokumenty včetně údajů z platební karty.

„Pak už bylo nutné vložit, podle rady finančního experta, co největší kapitál, aby obchodní výsledek byl patřičně zajímavý. Pro pohodlnější komunikaci si poškozený nechal neznámým expertem do počítače nainstalovat speciální program pro vzdálenou správu počítače. Pro podvodníka už za této situace nebylo žádným problémem v bance důchodce za použití získaných dat sjednat půjčku,“ uvedl mluvčí. Šlo o více než 10 000 dolarů. Peníze ale „finančník“ převedl do bicoinové banky a následně na další účet.

„Byť se muž snažil komunikovat SMS zprávami či e-mailem, žádné odpovědi od bank i finančního experta se dosud nedočkal,“ uvedl mluvčí. Muž následně věc oznámil policistům.

Reklama

Související témata:

Doporučované