Hlavní obsah

Senzory v Pardubicích budou informovat o místech na parkovišti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice v pondělí osadí na zkoušku první senzory inteligentního parkovacího systému. Senzory budou na všech 56 parkovacích místech v Pernerově ulici.

Článek

Pohlídají obsazení parkovacích míst a umožní navigaci motoristů k nejbližšímu volnému místu. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Kvaš (ANO). Inteligentní parkování má zvětšit komfort řidičů a pomoci odlehčit dopravu v centru města.

Podle Kvaše musí dodavatel na prvních senzorech prokázat jejich funkčnost. „Pokud splní požadavky, které město na tento způsob detekce obsazenosti parkovacích ploch deklarovalo, bude jimi v následujících měsících osazeno 3200 parkovacích míst ve městě,“ řekl Kvaš.

Senzory trochu připomínají hokejové puky a budou na pevno zasazeny do středu každého parkovacího místa. Každý senzor má dvě čidla, která zaznamenají změny na příslušném stanovišti a vyšlou signál do centrálního dopravního dispečinku. Informace o volných parkovacích místech pak doputují přes aplikace k uživatelům.

Dalším krokem ke snadnějšímu parkování bude instalace osmi informačních tabulí na vjezdu do Pardubic. Z nich se motoristé dozví, kolik parkovacích míst je v reálném čase v dané lokalitě volných.

Součástí Smart Parkingu jsou i nové parkovací automaty, s jejichž výměnou začne město letos. „Náš systém musí být co nejsofistikovanější, proto například chceme, aby pro parkování v Pardubicích bylo možné použít i mobilní aplikace fungující také v jiných městech, například v Hradci Králové,“ dodal Kvaš.

Projekt má být dokončen do roku 2023, město přijde na zhruba 60 milionů korun, podpořit by jej měla Evropská unie.

Reklama

Doporučované