Hlavní obsah

Servírka je na Bali, kuchař u nádobí. Hosty na hotelu obslouží i ředitel

O hosty nebude nouze, ale v Hotelu Praha chybí kuchař, číšníci i pokojská.Video: Filip Horáček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hotelový trh se dal do pohybu, ale k ideálu má daleko. Hotel Praha ve Špindlerově Mlýně bude mít o víkendu přes zákaz wellness skoro plno. Jenže když už jsou hosté, chybí personál. Roznášet snídaně bude i ředitel.

Článek

Povinné testování Čechy od pobytů v hotelech a penzionech neodradilo. Mají takový hlad po zážitcích, že si odpustí i bazén nebo vířivku. Přesto řada hotelů kvůli zákazu wellness raději neotevřela. Stejné je to v liduprázdném Špindlerově Mlýně.

Hotel Praha, jeden z nejstarších hotelů ve městě, otevřel už v pondělí s rozvolněním pravidel. A vyplatilo se. První den se zaplnily čtyři pokoje, o víkendu bude na recepci chybět 21 klíčů.

Bude to zatěžkávací zkouška. Odešli dva číšníci ze tří, jeden masér, pokojská a špinavé nádobí si po sobě myjí kuchaři, kteří také vaří v oslabení.

Pracovní víkend čeká i šéfa hotelu Petra Schieferta. „Je to problém. Pokud bude hotel takhle plný a neseženeme žádné lidi, tak budeme pracovat pořád úplně všichni. Já půjdu o víkendu dělat snídaně,“ řekl.

Servírka v prosinci vyjela na dovolenou na Bali a už tam zůstala, další zaměstnanec si našel práci v Holandsku. Současná situace, která klade na hoteliéry požadavky na dodržování několika opatření, přitom vyžaduje větší nasazení personálu. V restauraci se hosté nemohou obsloužit sami formou rautu a musí se jim věnovat personál.

Nebýt covidu-19, letošní rok by byl pro horské podnikatele po delší době skvělý. Schiefert říká, že byly nejlepší sněhové podmínky za osm let.

Zima je pro hotel zásadní, protože se pokoje prodávají za 5 až 6 tisíc korun na noc. Letos se Hotel Praha musel spokojit s kompenzacemi 300 korun na pokoj, náhradami mezd z programu Antivirus a příspěvkem na úhradu nájmu.

Vylévalo se pivo, vyhazovala zelenina

Hotel přežil díky vládním kompenzacím, přestože se podle ředitele pomoc vyplácela s velkým zpožděním. Nikdo mu však nepokryl desetitisícové ztráty z vyhozených potravin a nápojů.

„Samozřejmě, že suroviny jsme se snažili nějak udat nebo využít nabídek našich dodavatelů, kteří od nás něco vzali zpátky. Ale spousta věcí, v řádu desítek tisíc korun, nám zůstala,“ popsal Schiefert.

Vyhazovaly se nealkoholické nápoje a pivo po expiraci, potraviny nakoupené na Vánoce a Silvestra a také čerstvá zelenina.

Hotel pět měsíců neubytovával, ale úplně „vypnout“ nemohl. Trochu se topilo a běžela filtrace v bazénu, aby se nezkazila voda.

Část lidí, kteří se dnes na hotelu ubytovávají, uplatňuje vouchery z loňska s předplacenými balíčky s wellness službami. Ty však s výjimkou masáží nesmějí využívat. Někteří hosté proto požadují kompenzace.

Hned po příjezdu by se měli prokázat negativním testem na covid, případně potvrzením o očkování nebo o prodělané nemoci covid-19.

Uznávat se budou podle Asociace hotelů a restaurací také samotesty. Ještě v pondělí přitom nebylo jasné, jestli stačí samotesty, nebo je nutné potvrzení z certifikované laboratoře.

„K dosud platným možnostem prokázání bezinfekčnosti se přidává možnost využít i potvrzení o absolvovaném testu od zaměstnavatele, čestné prohlášení o otestování ve škole nebo absolvování antigenního samotestu přímo na místě. Zároveň se povinnost prokazovat bezinfekčnost nebude vztahovat na děti mladší šesti let,“ uvedl prezident asociace Václav Stárek. Platí to od 25. května.

Reklama

Doporučované