Hlavní obsah

Média ji odsoudila. Sestra Marešová dostala přes 100 tisíc, o dalších milionech se ještě rozhodne

Foto: CNC_Jakub Poláček / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Věra Marešová dostala stotisícové odškodnění od vydavatelství Vltava Labe Media.

Reklama

aktualizováno •

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová pokračuje v soudních sporech s vydavateli médií kvůli případu úmrtí v rumburské nemocnici.

Článek

Po televizi Nova a firmě Czech News Center, která vydává například bulvární deník Blesk, získala někdejší zdravotní sestra rumburské nemocnice Věra Marešová odškodnění i od dalšího vydavatelství.

Novináři více médií psali o tom, jak Marešovou policisté v roce 2014 na základě znaleckého posudku obvinili z vraždy šesti pacientů. Zdravotní sestra od počátku vinu odmítala a nakonec byla po dvou letech zproštěna obžaloby.

Následně zejména kvůli způsobu, jakým o jejím případě novináři referovali, zažalovala několik mediálních společností.

Na začátku března přišel zatím poslední verdikt v jejích kauzách. Pražský městský soud zamítl její odvolání ve sporu s vydavatelstvím Vltava Labe Media, které vlastní ho investiční společnost Penta (vydává třeba celostátní Deník).

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig Seznam Zprávám potvrdil, že odvolání podané Marešovou „bylo odmítnuto“. „Výrok je již pravomocný,“ uvedl Wenig.

Prvoinstanční soud loni v říjnu rozhodl, že vydavatelství VLM má Marešové zaplatit 100 tisíc korun. K tomu se má připočítat úrok z prodlení ve výši 8,05 procenta ročně a počítá se od července 2017. Celkově tak jde o částku okolo 130 tisíc korun.

Mluvčí Vltava Labe Media Aneta Koudelková pro Seznam Zprávy uvedla, že vydavatelství svoje pochybení částečně uznalo.

„Paní Marešové se jako jediný z žalovaných subjektů za své jednání omluvilo a dobrovolně zaplatilo paní Marešové 100 tisíc korun, a to již v roce 2018. Paní Marešová poté u prvoinstančního soudu žádala doplacení zbytku požadované částky. Na základě prvoinstančního rozsudku, který žalobkyni přiznal pouze dalších 100 tisíc korun, naše vydavatelství zaplatilo celou tuto částku včetně úroků v lednu tohoto roku,“ doplnila Koudelková.

Podle zmíněného rozhodnutí pražského městského soudu se však Obvodní soud pro Prahu 5 musí znovu zabývat druhou částí žaloby, v níž chtěla Marešová po vydavatelství 2,5 milionu korun. „V rozsahu, ve kterém byla soudem prvního stupně žaloba zamítnuta, odvolací soud usnesením ze dne 4. 3. 2021 rozsudek soudu prvního stupně zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení,“ uvedl mluvčí soudu Wenig.

Advokát Jan Poláček, který Věru Marešovou zastupuje, řekl, že se s rozhodnutím soudu musí nejprve seznámit, než ho bude komentovat. „V tuto chvíli nemohu nic sdělit,“ doplnil.

K této části rozhodnutí odvolacího soudu se vydavatelství VLM zatím také nechce vyjadřovat, protože k němu nemá bližší informace.

Marešová se s mediálními firmami soudí mimo jiné proto, že o ní novináři psali jako o „vražedkyni“, „sestře Smrt“ nebo ji popisovali jako osobu, která „zabíjela“.

Primární odpovědnost za následky, které byly Věře Marešové způsobeny, však způsobil podle soudů stát. Tím, že bylo proti ní zahájeno trestní stíhání, přišla o soukromí i o práci, objevily se u ní zdravotní komplikace.

Přitom na konci tohoto měsíce se Obvodní soud pro Prahu 2 má po zhruba dvou a půl letech vrátit k projednání jejího dalšího sporu. V něm Marešová po státu žádá více než 4,9 milionu korun za to, že byla několik měsíců neoprávněně ve vazbě a byla také neprávem obviněna.

Dříve už Městský soud v Praze také rozhodl, že jí má TV Nova zaplatit 1,2 milionu korun a společnost Czech News Center pak 900 tisíc korun. I v těchto případech je verdikt pravomocný.

Aktualizace: V původní verzi článku jsme chybně uvedli, že se proti rozhodnutí prvoinstančního soudu odvolala nejen Věra Marešová, ale i vydavatelství VLM. Zprávu jsme proto upřesnili do současného znění (z něhož plyne, že VLM už Věru Marešovou odškodnilo). Doplnili jsme i vyjádření mluvčího soudu a vydavatelství. Za původní nepřesnost se redakce omlouvá.

Reklama

Doporučované