Hlavní obsah

Čokoládová odyssea. Jak se český sen proměnil v kakaovou plantáž v Bolívii

Foto: steinerkovarik.com

V amazonském pralese divoce rostou geneticky čisté odrůdy kakaovníku. A to je základ pro dokonalou čokoládu.

Když Silvie Steinerová a Petr Kovařík zakládali před dvaceti lety svoji čokoládovnu Steiner & Kovarik, měli sen: Vyrábět čokoládu s příběhem tak silným, jako je chuť samotné čokolády.

Článek

Vyrábět čokoládu, která bude vyráběná s láskou, s respektem ke kakau, lidem i přírodě.

Dnes příběh čokolády Steiner & Kovarik překročil oceán a jejich čokoláda dostala duši s vůní amazonského pralesa. Silvie s Petrem si totiž koupili kus džungle na pěstování kakaa v Bolívii. Natočili o tom jedinečný dokument, který změní náš dosavadní pohled na čokoládu.

Amazonská část Bolívie je kolébkou kakaa. Celosvětově je to jedna z mála oblastí, kde ještě můžeme najít divoké kakao. Divoce v pralese tam rostou geneticky čisté odrůdy kakaovníku, bez jakého oli lidského zásahu kromě toho, že je indiáni ručně sbírají a potom ručně zpracovávají. To byla celá myšlenka, za kterou jsme do tohoto projektu šli: Jít hlouběji ke kořenům, tak hluboko, jak jen to půjde. A to se nám v Bolívii podařilo, hlouběji už to nejde.
Silvie Steinerová, spoluzakladatelka pražské firmy Steiner & Kovarik
Foto: steinerkovarik.com

Silvie Steinerová říká, že jejich vize je zavedla až do bolivijské džungle, kde se jejich sen mohl uskutečnit

Připravte se na epochální výlet do nitra džungle. Tam, kde začíná cesta poctivé čokolády. A pokud byste se rádi dozvěděli o této pochoutce ještě více, zkuste si na závěr nás hříšně dobrý kvíz.

Příběh čokoládové tabulky: Indiáni, amazonský prales a Criolla

Proč se rozhodli koupit si svou vlastní plantáž? Protože cena kakaových bobů vystřelila z osmi na dvanáct dolarů za kilogram, a přestože jiné značky zmenšují balení čokolády, pražská firma Steiner & Kovarik se chtěla vydat vlastní cestou. Aby nebyli závislí na cizích pěstitelích, koupili si vlastní plantáž. V Bolívii.

„Máme padesát hektarů, vysázeli jsme na nich už 3 600 kakaovníčků odrůdy Criolla, které jsou v této oblasti původní bez jakéhokoli křížení. Vlastní plantáž je pro nás způsob, jak být nezávislí na trhu s kakaovými boby. Raději jsme investovali několik milionů a budeme si pěstovat vlastní,“ vypráví Petr Kovařík.

Plantáž leží na severu Bolívie, v deštném pralese u řeky Beni. Tam, kde se kakaovníky pnou k nebi a vzduch voní po zemi a dešti.

🎥 Čokoládová odyssea: Cesta do bolivijské divočiny

Proč se vůbec Silvie s Petrem rozhodli právě pro Bolívii a jak se taková kakaová plantáž zakládá? Rozhodnutí koupit vlastní kus džungle na pěstování kakaa se zrodilo z potřeby poctivosti. Jak chutná čerstvě utržený kakaový bob? Vydejte se s Petrem a Silvií do deštného pralesa a odhalte, co všechno může čistá příroda nabídnout moderní čokoládovně v srdci Prahy.

Dokumentární seriál o jejich ryzí lásce k čokoládě vytvořila společnost Steiner & Kovarik Pražská Čokoláda.

Foto: steinerkovarik.com

Čokoládová odysseaFoto: steinerkovarik.com

Čokoláda do škol! Ukažte dětem labyrint džungle a ráj kakaa

Dokument Čokoládová odyssea nemusí skončit jen u čokoládových fanoušků. Vzhledem k atraktivnímu a v podstatě napínavému pojetí se pětidílný dokument může stát součástí školní výuky. Dětem ukáže, odkud pochází to, co denně jíme, a proč má smysl přemýšlet o původu věcí. A navíc každý díl trvá pouhou čtvrthodinku. 💯

V dokumentu ukazujeme, kde je kolébka samotného kakaa, jak kakaovník roste od sazeničky a jaká je cesta kakaa z druhého konce světa až k nám.

V dokumentu se mimo jiné dozvíte:

  • Jak se zakládá kakaová farma uprostřed džungle
  • Jak se sklízí kakaové lusky
  • Jak probíhá jejich zpracování
  • Jak místní komunity spolupracují s českou značkou

Tvůrci dokumentu také prozradí, jaké jsou základní odrůdy kakaa a které jsou pro kvalitní čokoládu ty nejlepší. Na vlastní oči uvidíte, jak místní indiáni řízkují jednotlivé odrůdy a vysvětlují, proč má každá odrůda jinou chuť a sladkost.

+7

Jakou čokoládu vyrábí pražská čokoládovna Steiner & Kovarik?

Věděli jste, že nejkvalitnější čokoláda by měla mít ideálně dvě až čtyři ingredience? „U stoprocentní hořké čokolády se kakaový bob pouze odslupkuje a pak mele v melanžéru. Za tři až čtyři dny je k dispozici stoprocentní kakaová hmota, k níž se pak přidává buď cukr, nejčastěji kokosový, nebo v případě mléčné čokolády ještě mléko, mandle, vanilka,“ nastiňuje výrobní proces Petr Kovařík a dodává: „Aby byla čokoláda řidší, používají výrobci lecitin. Ten tělu nijak nevadí, naopak, prospívá mozku.“

Kakao je vlastně superpotravina, která může být extrémně přínosná pro naše tělo.
Petr Kovařík, spoluzakladatel pražské firmy Steiner & Kovarik

Značka Steiner & Kovarik dnes nabízí dvě varianty čokolád. Tou první je luxusní čokoláda, která staví na čisté chuti, ruční práci a řemeslné preciznosti. Každá tabulka vzniká bez zbytečné chemie, s respektem ke kakaovým bobům i tradici. Ve své nabídce mají také čokoládu, která je vyrobená tradiční metodou bean-to-bar.

Bean-to-bar znamená v překladu „od bobu po tabulku“ a jde o nejoriginálnější postup výroby špičkové čokolády, kdy se rozemelou celé kakaové boby a neodděluje se kakaové máslo. Přidá se pouze cukr, případně mléko, a nejkvalitnější čokoláda je na světě!

Druhou variantou nabízených čokolád je funkční řada, která posouvá čokoládu do nové roviny. Speciální funkční čokolády jsou složené pro podporu zdraví a dlouhověkosti. Najdete v nich antioxidanty, minerály, kolagen, hlívu ústřičnou, korálovec ježatý nebo léčivé konopí. Z čokolády se tak stává něco víc – požitkářský zážitek i péče o tělo a mysl.

+4

KVÍZ: Co všechno o čokoládě (ne)víte?

1. Víte, odkud pochází čokoláda?
2. Co se děje s kakaovými boby po sklizni?
3. Která látka z čokolády pomáhá navodit pocit dobré nálady?
4. Kdo používal kakao jako platidlo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované