Hlavní obsah

Kam s volnými penězi, když úrokové sazby klesají? Investice do realitních fondů může být skvělou volbou

Foto: portu.cz

Proč je investování do nemovitostí tolik oblíbené?

Reklama

Investování se dnes naštěstí stává standardem i pro běžnou populaci. Své peníze můžete nechat vydělávat i při minimální investici v řádu stovek korun. Slyšeli jste už například o nemovitostních fondech?

Článek

Zbývají vám na účtu každý měsíc nějaké finance, které nutně nevyužijete? Nemusíte je tam nechat jen tak ležet napospas inflaci. Investováním do komerčních nemovitostí docílíte toho, že vám peníze mohou samy vydělávat, a vy pro to nemusíte udělat téměř nic.

Nechte své peníze vydělávat v realitním fondu

S ohledem na vysoký požadovaný vklad bývaly investice do komerčních realit investorům z řad běžných smrtelníků dlouho nedostupné. Díky novému investičnímu fondu WOOD & Company Realitní – otevřený podílový fond (OPF) můžete investovat i vy, a to již od 100 korun. Ideálně pravidelně, každý měsíc, na platformě opPORTUnity.

Foto: portu.cz

Investice do nemovitostí mají smysl

Jaké jsou výhody tohoto investičního fondu? Pro koho je určen a vyplatí se v současné době investovat? O tom všem jsme si povídali s Janem Kolbem, investičním manažerem společnosti WOOD & Company.

V současné době se každá domácnost potýká s důsledky inflace. Lidé hledají finanční jistotu, nějakou kotvu v moři nejistot. Jsou investice do nemovitostí vhodným způsobem, jak porazit inflaci?

Pokud bude investor dodržovat základní pravidla jako je rozložení investic do více nástrojů (tzv. diverzifikace), nebude panikařit a pokles trhu bude brát spíše jako příležitost, pak mu mohou investice ve střednědobém a dlouhodobém horizontu přinést vyšší zhodnocení než konzervativní spořicí nástroje. Investice do nemovitostí jsou často považovány za stabilizační prvek portfolia. Kromě růstu jejich hodnoty navíc nabízí možnost generovat příjem z pronájmu, který může rovněž růst v souladu s inflačními trendy.

Jak začít investovat, když nechci, aby mi finance jen tak ležely na běžném účtu, a současně nedisponuji velkými částkami pro pravidelné investování?

Investování není jen o tom, kolik peněz vložíte, ale také kdy a jak často. Čas hraje v investování klíčovou roli. Čím déle totiž investujete, tím vyšší je síla složeného úročení (samotné výnosy z investice generují další výnosy). Důležité je tedy začít co nejdříve a investovat pravidelně, i kdyby to měly být nižší částky. Pro ty, kdo se teprve seznamují s investováním, je vhodným počátečním bodem například platforma Portu, která při registraci nabízí dotazník, po jehož vyplnění je klientovi doporučena investiční strategie dle jeho zkušeností, životní etapy a investičního horizontu. Rozhodně neplatí, že by investor měl mít pro první investici k dispozici větší obnos. Stejně tak je tomu i v případě investice do nemovitostního fondu WOOD & Co. Realitní – OPF, do kterého lze investovat prostřednictvím platformy opPORTUnity od 100 korun.

Společnost WOOD & Company je známa spíše v okruhu institucionálních a privátních klientů, kterým nabízí své služby. Nový nemovitostní fond WOOD & Company Realitní – OPF je ale určen pro drobné investory. Proč jste se rozhodli jít do tohoto segmentu a co tento fond investorovi nabízí?

WOOD & Company je česko-slovenská investiční skupina s více než třicetiletou historií. Je největším obchodníkem s cennými papíry na pražské burze a spravuje aktiva v hodnotě více než 100 miliard korun. Našimi klienty jsou převážně velké instituce a jednotlivci disponující větším množstvím prostředků. Před pěti lety jsme se rozhodli zpřístupnit investování širší veřejnosti a s tímto cílem jsme založili online investiční platformu Portu. V loňském roce jsme pak otevřeli nemovitostní fond pro drobné investory.

Realitní fondy spravuje naše skupina již osmým rokem, dosud ale byly přístupné pouze pro kvalifikované investory s minimální investicí jeden milion korun. Naše fondy zaměřené na kancelářské a retailové nemovitosti se pravidelně umísťují na předních příčkách žebříčků nejvýnosnějších realitních fondů a dnes se o ně stará tým více než 60 nemovitostních odborníků. Založení WOOD & Co. Realitní – OPF je příležitostí pro každého získat expozici na trh komerčních nemovitostí, kterou jsme standardně nabízeli pouze kvalifikovaným investorům. Je to možnost těžit ze segmentu, který je dlouhodobě stabilní a profitabilní. S ohledem na likviditu může být investice do tohoto fondu zajímavou alternativou ke spořicím účtům a obdobným produktům, které přestávají být zajímavé kvůli klesajícím úrokům.

Víte, že…?

Realitní fond kvalifikovaných investorů zaměřený na kancelářské budovy (WOOD & Company Office podfond) připsal od svého založení (červen 2017) průměrný roční výnos na úrovni 10,97 % a fond zaměřený na obchodní centra (WOOD & Company Retail podfond) zhodnotil od svého založení (srpen 2016) investorům vklady průměrně o 15,22 %.

WOOD & Company upozorňuje, že tyto údaje se týkají minulé výkonnosti. Výkonnost v minulosti není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Jak investování do WOOD & Co. Realitní – OPF funguje, co musí investor reálně udělat?

Stačí si vytvořit registraci na webu opPORTUnity, vyplnit jednoduchý investiční dotazník a provést jednorázový vklad. Investice do OPF je prozatím bez jakýchkoliv poplatků a lze nastavit pravidelné investování už od minimální částky 100 korun. Je to velmi jednoduché, intuitivní a proces zvládne i začínající investor.

Podle historických ukazatelů si i ten nejsmolnější investor v případě dlouhodobého investování sáhne na slušný výnos. Pokud se budeme bavit konkrétně o již zmíněném realitním OPF, kam budu pravidelně investovat například 1 000 korun měsíčně, za jak dlouho dosáhnu na cílovou částku, kterou jsem si stanovil, například 100 000 korun? Jaké faktory zde hrají roli?

Náš nový fond cílí na výnos 7-9 % ročně. Pokud se budeme držet konzervativního scénáře a počítat s nižším výnosem 7 % p.a., tak při pravidelné investici 1 000 korun měsíčně dosáhnete na 100 tisíc korun při složeném úročení za zhruba 6,5 let.

Faktorů, které mohou ovlivnit výkonnost fondu je řada, jak jsme ostatně mohli sledovat v uplynulých letech, kdy trhy ovlivnila nejprve celosvětová covidová pandemie, poté válečný konflikt na Ukrajině, jehož důsledky pozorujeme na ekonomice do dnes. Naše realitní fondy navzdory těmto událostem prokázaly svou odolnost. Za celou dobu jejich existence nebylo roku, kdy by naše fondy vykázaly záporný výnos. Potvrdilo nám to, že nemovitosti mají ve světě investic své specifické místo. Patří ke konzervativním aktivům, která mohou být pro mnohé kotvou investičního portfolia.

I banky nabízejí zhodnocení financí na běžných nebo spořicích účtech. Co by mě mělo přesvědčit, abych raději investoval/a do nemovitostí s tímto novým investičním fondem?

To, že byly banky schopny v uplynulých měsících nabízet někdy až 6% úročení na spořicích účtech se stává minulostí. S klesající inflací bude Česká národní banka snižovat úrokové sazby a tím se sníží i úroky na běžných a spořicích účtech. Navíc lze v případě klesajících úrokových sazeb očekávat růst cen nemovitostí. Pro investory je tedy nyní správná doba přesunout prostředky ze spořicích účtů do nemovitostních aktiv a svézt se na vlně klesajících sazeb.

Foto: portu.cz

Komerční reality umožňují investovat již od pár korun

Jací jsou Češi investoři? Je pro ně investování přirozené nebo stále preferují jiné metody?

Mezi Čechy jsou stále nejpopulárnější formou zhodnocování peněz spořící účty a termínované vklady. Ani jeden z těchto produktů ale nedokáže vyhrát v souboji s inflací. Jde spíše o částečné udržování hodnoty peněz, ale tato forma spoření má bezesporu v portfoliu své místo a je efektivnější než nechat úspory ležet ladem na běžném účtu nebo doma v šuplíku.

Oblíbené jsou mezi Čechy také investiční byty. Ty ale nejsou z pohledu časové a finanční nákladnosti na údržbu a častého řešení problémů s nájemci příliš výhodné. Jedná se o špatně škálovatelné aktivum s nízkou likviditou a nízkým výnosem, kdy výnosnost tohoto segmentu se pohybuje v rozmezí 2-4 %.

Češi do světa investic pronikají stále více, a to i se zvyšující se finanční gramotností. Větší demokratizaci investování pomáhají právě i online investiční platformy, jakými jsou například i Portu a její sesterské projekty Portu Gallery a opPORTUnity. Zpřístupňují široké veřejnosti svět investic jednoduchou a srozumitelnou formou, s možností zhodnocovat prostředky a investovat pravidelně už v řádu stokorun.

Anketa

Investujete?
Ne, investice mi nic neříkají
14,2 %
Ano, investuji pravidelně
49,2 %
Ne, ale rád/a bych své úspory chytře investoval/a
36,6 %
Celkem hlasovalo 423 čtenářů.

Jaké novinky plánuje společnost WOOD & Company v tomto roce?

Investice do nemovitostí nám dávají smysl, a proto se průběžně rozhlížíme po dalších příležitostech. V listopadu loňského roku jsme založili nový fond, který se zaměřuje na výstavbu logistických parků, kde plánujeme velké investice především v Polsku a Česku. V hledáčku máme také další možné akvizice do našeho kancelářského portfolia, rozhlížíme se ve Varšavě, která má z našeho pohledu v kancelářském segmentu velký potenciál.

Foto: portu.cz

Jan Kolb, investiční manažer společnosti WOOD & Company

Čím se zabývá společnost WOOD & Company?

WOOD & Company je významná finanční a investiční skupina s předním postavením na středoevropském trhu. Společnost vznikla v roce 1991 a má kanceláře v sedmi velkých evropských městech – v Praze, Bratislavě, ve Varšavě, Miláně, Bukurešti, Dublinu a Londýně.

  • Spravuje aktiva ve výši přesahující 100 miliard korun.
  • Společnost poskytuje služby v oblastech korporátního financování a kapitálových trhů, obchodování s cennými papíry a správy majetku, a to především pro velké společnosti a institucionální klienty. Významnou součástí skupiny jsou realitní fondy.
  • V posledních letech skupina rozšířila své zaměření i na drobné investory, když založila online investiční platformu Portu a otevřela podílový fond WOOD & Company Realitní – OPF.

Pozn.: Právní doložka: Toto sdělení má pouze informativní charakter. Před učiněním investičního rozhodnutí by investoři měli pečlivě prostudovat sdělení klíčových informací a statut fondu. Aktuální verze statutu, sdělení klíčových informací a další informace k investiční příležitosti budou investorům poskytnuty prostřednictvím webových stránek WOOD & Company.

Historická výkonnost není zárukou budoucích výnosů. Výnos pro investora se může zvýšit nebo snížit v důsledku kolísání měnových kurzů. Investice do investičních nástrojů nemusí být pro investora vhodnou či přiměřenou. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých investorů, jejich finanční zázemí, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním investorům. Investoři jsou povinni se o vhodnosti/přiměřenosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů rozhodovat samostatně, a to na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Potenciální investor se také může nacházet mimo skupinu osob, kterým je tato investice určena („cílový trh“). Zda se investor nachází v cílovém trhu, určí Portu na základě informací, které jí investor poskytne v investičním dotazníku. Tento dokument nepředstavuje v žádném případě nabídku k nákupu či prodeji investičních nástrojů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované