Hlavní obsah

Pomocí skel můžete zabránit přehřívání interiéru v létě a vytápět dům v zimě. Stačí vědět, která skla vybrat, a kam je umístit

Foto: izos.cz

Co mít skla, která pracují se sluncem?

Reklama

Pro toho, kdo staví či rekonstruuje, je otázka energetické soběstačnosti domu nevyhnutelná. Účinný nástroj nejen pro větší energetickou soběstačnost a snížení nákladů na provoz domácnosti představuje vhodné a kvalitní zasklení.

Článek

Význam zasklení v současném stavebnictví raketově roste. Jedním z hlavních důvodů je narůstající poptávka především po dokonale tepelně izolující obálce domu, která jde ruku v ruce s volbou vhodného zasklení. Jsou to totiž právě okna, která „představují značnou část obálky domu. V případě klasických rodinných domů je to asi 15 až 20 procent plochy všech stěn, u moderněji pojatých staveb může být toto číslo ještě vyšší,“ vysvětluje Ing. Martin Najman, projektový a produktový manažer společnosti HELUZ IZOS.

Izolační sklo je důležitou, leč často přehlíženou součástí stavby

S ohledem na zpřísňování požadavků energetické náročnosti budovy se jedná o stále důležitější prvek obálky budovy. „Konkrétně mluvíme o implementaci evropské směrnice EPBD II, která mimo jiné definuje budovu s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB). Jedná se o budovu s velmi nízkou energetickou náročností, jejíž spotřeba energie má být ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů,“ doplňuje Ing. Jiří Weis, ředitel společnosti HELUZ IZOS. Od roku 2023 pak navíc dochází ke zpřesnění výpočtu pomocí takzvaného hodinového kroku, díky němuž se vypočtené hodnoty energetické náročnosti více přibližují dosahovaným hodnotám reálných staveb při zvoleném typickém užívání budov.

Téma zasklení rezonuje u novostaveb stejně jako u starších domů. Mnohé z nás možná překvapí, že zhruba 40 procent spotřeby energie a asi 36 procent emisí CO2 v Evropské unii připadá právě na budovy.
Ing. Petr Stejskal, obchodní ředitel společnosti HELUZ IZOS

+2

Tip: Stavbu domu je dobré navrhovat komplexně již od začátku. Vlastnosti zasklení se v návrhu výrazně projevují, protože při určité ploše zasklení a vhodné orientaci domu se díky solárním ziskům okny dostaneme do významného energetického plusu.

Moderní trendy a požadavky na zasklení

V architektuře moderních rodinných domů tvoří plocha izolačního skla zhruba 80 procent oproti rámu, který tvoří pouze 20 procent celého okna. Různé typy zasklení oken mohou sice na první pohled vypadat víceméně stejně, jejich vlastnosti jsou však diametrálně odlišné. Některé druhy zasklení pomohou vašemu domu v zimě zdarma prohřát interiér a jiné zajistí, aby se v létě nepřehříval. Moderní zasklení je komplexní výrobek, u kterého jedna vlastnost nemusí vylučovat druhou.

Kolik můžete v zimě reálně ušetřit? Možnosti současných moderních výrobků izolačních skel jsou nejlépe patrné na porovnání s dvojsklem se součinitelem prostupu tepla zasklení Ug = 1,6 W/m2K – to bylo běžné zasklení kolem roku 2000. Bude porovnáno se současným běžným zasklením, tedy trojsklem IZOS TRIPLE, které má Ug 0,5 W/ m2K.

  • Při venkovní teplotě −7,5 °C dosáhne rozdíl teploty vnitřního skla více než 3 °C. Každý 1 °C přitom představuje rozdíl v nákladech na vytápění mezi 7 a 8 procenty, takže v případě těchto dvou výrobků hovoříme o rozdílu v nákladech na vytápění kolem 25 procent.
  • Sklo IZOS ENERGY+ se součinitelem prostupu tepla Ug = 0,5 W/m2K a solárním faktorem 62 procent pak vylepšuje tuto hodnotu o dalších asi 17 procent. Díky tomuto izolačnímu sklu je možné mít solární zisky v zimním období ZDARMA.

Řešení přehřívání interiéru v letních měsících zase ukazuje porovnání zasklení IZOS TRIPLE a IZOS SHADOW. V případě, že majitel domu nechce nebo nemůže řešit stínění pomocí předokenních žaluzií, může zvolit sklo IZOS SHADOW se schopností odrazivosti slunečních paprsků a se solárním faktorem sníženým na hodnotu 36 procent. Při venkovní teplotě blížící se teplotě 40 °C je teplota vnitřního zasklení 20,5 °C, tedy o více než 1 °C méně než u produktu IZOS TRIPLE. S tím jde ruku v ruce klesající potřeba energie na chlazení interiéru.

Foto: izos.cz

Pro co nejefektivnější využití výhod jednotlivých druhů zasklení je důležitá volba konkrétního zasklení ve vztahu ke světovým stranám

Skla, která pracují se sluncem? Ano, ta potřebujete

„Izolační zasklení se skládá nejčastěji ze dvou či tří tabulí plochého skla s nízkoemisním povlakem vsazených do takzvaného teplého distančního rámečku. Mezera mezi jednotlivými tabulemi je vyplněna inertním plynem argonem, který vyniká velmi nízkou tepelnou vodivostí a zlepšuje tak tepelněizolační vlastnosti zasklení,“ vysvětluje Ing. Martin Najman, projektový a produktový manažer společnosti HELUZ IZOS. Vlastnosti skel jsou dány jeho dílčími parametry. Pro co nejefektivnější využití výhod jednotlivých druhů zasklení je však důležitá volba konkrétního zasklení ve vztahu ke světovým stranám.

IZOS TRIPLEEfektivní tepelná izolaceHodí se pro menší zasklené plochy a jsou již standardem pro dnešní novostavby. Je vhodné pro zasklívání plastových oken, dřevěných oken a hliníkových konstrukcí. Díky hodnotě prostupu tepla Ug 0,6 až 0,5 přispívá IZOS TRIPLE k energetickým úsporám v objektu. Zároveň stále propouští dostatek světla.Doporučeno pro zasklívání ploch s orientací na sever.
IZOS SHADOWIzolační trojsklo nahrazující stínicí technikuS multifunkčním nízkoemisním a protislunečním pokovením je klíčovou vlastností schopnost sluneční paprsky odrážet, respektive omezit jejich prostup do interiéru, čímž snižuje náklady třeba na klimatizaci. Díky neutrálnímu vzhledu zasklení prakticky bez zabarvení vhodné i pro rezidenční objekty. Doporučeno pro zasklívání ploch s orientací na východ, jih a západ.
IZOS ENERGY+Izolační trojsklo pro výhřev interiéruMá nejvyšší solární faktor v porovnání s ostatními skly na trhu (až o 10 procent) s vysokými solárními zisky, díky čemuž v zimě významně ušetříte za vytápění. S velkou rezervou splňuje všechny požadavky evropské legislativy na energetickou náročnost budov. Může se pochlubit barevně neutrálním vzhledem s velice nízkou světelnou reflexí.Doporučeno pro zasklívání ploch s orientací na východ, jih a západ v kombinaci se stínicí technikou.
Foto: izos.cz

IZOS Triple, trojsklo

Foto: izos.cz

IZOS Shadow, trojsklo

Foto: izos.cz

IZOS Energy+, trojsklo

Foto: izos.cz

Jak pomocí skel zabránit přehřívání domu v létě a vytápět dům v zimě?

Izolační trojskla a dvojskla IZOS prošla sérií náročných zkoušek provedených nezávislými akreditovanými zkušebnami z ČR a Německa (zkušební ústav IFT Rosenheim). Na základě splnění všech kvalitativních požadavků jednotlivých zkoušek a celkového posouzení vhodnosti výrobku pro stavbu získala společnost HELUZ IZOS jako jediný výrobce izolačních skel licenci pro použití značky OSVĚDČENO PRO STAVBU.

Jak to celé funguje aneb Na kterých parametrech záleží?

Je dobré mít na paměti, že zasklení má celou řadu úkolů, jako je akustická izolace IZOS ACOUSTIC, tepelněizolační ochrana, bezpečnost či dostatečné prosvětlení interiéru. Jak to ovšem celé funguje a na kterých parametrech skutečně záleží?

Foto: izos.cz

Jak to celé funguje aneb Na kterých parametrech záleží

Bezpečnostní skla IZOS PROTECT

Věděli jste, že až 77 procent vloupání do domácností proběhne přes okna či balkonové dveře? Je sice důležité mít dům chráněný zabezpečovacím systémem, ten ale ovšem řeší až následek: špatně zabezpečená okna a dveře. Pro větší bezpečnost je klíčové kvalitní kování oken, riziko vloupání významně snižuje také bezpečnostní zasklení.

Vysoké mechanické odolnosti zasklení je dosahováno buď pomocí bezpečnostních fólií lepených mezi jednotlivé tabule (vrstvené bezpečnostní sklo), nebo kalením (sklo tvrzené). V prvním případě je odolnost přímo úměrná počtu bezpečnostních fólií, pokud by nicméně došlo k rozbití okna, ulpí střepy na fólii. Tvrzená skla vynikají až pětkrát větší pevností v tahu za ohybu než sklo základní, jsou odolnější proti tepelnému namáhání a v případě rozbití se rozbijí na neostré úlomky.

Tip: Pořízením bezpečnostního skla IZOS PROTECT získáte přidanou hodnotu v podobě 100% ochrany proti UV záření. Je to ideální volba pro velké prosklené plochy, kde do interiéru proniká slunce a mohou být ohroženy obrazy, textile či dřevěná podlaha.

Inspirace: Ornamentální skla pro využití v interiéru

Společnost HELUZ IZOS zajišťuje kromě izolačních zasklení rovněž řadu designových skel pro široké využití v interiéru, mezi nimi i sklo s ornamentálním povrchem. Skla v tloušťkách od 4 do 10 mm mohou mít pravidelnou jemnou strukturu, geometrický motiv či florální motiv. Průsvitnost skla zajišťuje dostatek prosvětlení v interiéru, ale zároveň kýžené soukromí díky snížené průhlednosti.

Sklo HELUZ IZOS se může stát rovněž významným designovým prvkem díky inovativní technologii IZOS Design. Tato nová technologie umožní nekonečné množství možností pro vytváření designových dekorů libovolných barev jak pro interiérové sklo, tak i exteriérové izolační sklo.

Foto: izos.cz

Ornamentální sklo konfeta

Sklo není jen materiál ryze praktický, ale bezpochyby i krásný. Jeho transparentnost a křehkost vnáší do interiérů nádech luxusu a nadčasové elegance. Skla dodávaná společností HELUZ IZOS jsou připravena k širokému využití interiérového i exteriérového designu. Tato skla vnesou do bydlení osobnost každého majitele.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované