Hlavní obsah

Průvodce investicemi do zlata a stříbra nejen pro začátečníky

Foto: shutterstock.com

S dostupnými informacemi může kdokoli objevit cestu k úspěšnému investování

Reklama

V současné rychlé době plné nekonečných možností je investování klíčem k finanční nezávislosti. Dnešní trhy pulzují rytmem technologického pokroku a vstup do světa investic vyžaduje odvahu, strategii a znalosti.

Článek

S dostupnými informacemi a nástroji je možné objevit cestu k úspěšnému a promyšlenému investování.

Začněte, buďte trpěliví a konzistentní. Se Zlaťáky.cz pochopíte svět investičních mincí, slitků a sběratelských mincí, abyste předešli chybám.

Foto: unsplash.com

Zvolit si správný druh investice je v současné době klíčové

Jaký je tedy první krok? Začít!

Dočtete-li až sem, první krok jste zvládli. Hledáte informace, rozšiřujete si obzory a zkoumáte možnosti investování, strategie a rizika. Trh nabízí různé investiční možnosti, které však pro konzervativnější investory mohou být obtížné a technicky složité. Fyzické zlato a stříbro s hodnotou prověřenou generacemi má větší přitažlivost jako „bezpečný přístav“ v nejistých ekonomických dobách.

Zlato

Investoři z celého světa zlato upřednostňují v nejistých dobách, kdy jeho cena oproti akciím a dluhopisům roste. V období prosperity jeho cena může být dostupnější, a tudíž vzniká příležitost k doplnění portfolia.

Stříbro

Stříbro, platina, palladium mají široké průmyslové využití a pro mnoho investorů jsou cenově dostupnější. S částečnou recyklací a rostoucí průmyslovou poptávkou mohou nabídnout vysoké zhodnocení. Oproti zlatu jsou méně citlivé na tržní výkyvy oproti zlatu. Stříbro je zatíženo DPH a tím nabízí podnikajícím subjektům možnost koupí do majetku uplatnit při odpočtu DPH.

Foto: unsplash.com

Zlato i stříbro ovlivňuje kurz dolaru a globální tržní podmínky

Společné rizikové faktory

Zlato i stříbro ovlivňuje kurz dolaru a globální tržní podmínky. Na rozdíl od akcií nebo dluhopisů neprodukují pravidelný příjem. Držení fyzického kovu vyžaduje bezpečné skladování v suchém prostředí bez přístupu slunečního světla.

Výhody fyzického kovu

Zlato a stříbro jsou malé, tudíž snadno přenositelné. Diverzifikace usnadňuje transakce menší hodnoty. Pokud investiční produkty nesou označení kvality London Good Delivery, je poměrně snadné je prodat kdekoliv ve světě.

Dobrý obchod se dělá při nákupu

Nejznámější obchodovatelnou hmotností zlata a stříbra je jedna trojská unce (31,1 g), i když jsou k dispozici produkty s nižší váhou. Investice do většího množství zlata může nabídnout výhodnější poměr k tržní ceně. Klíčová je však i diverzifikace portfolia. Při zpětném odkupu může být výhodnější investovat do menších jednotek pro flexibilitu prodeje.

Foto: unsplash.com

Správné načasování prodeje či koupě drahých kovů je z hlediska financí zásadní

Magická formule „Dobře koupit, výhodně prodat“

Odhadnout ideální příležitost pro nákup nebo prodej není možné, ale na základě indicií lze částečně určit vhodnou chvíli.

  • Analýza trhu: Ceny kovů kolísají v období geopolitických krizí, válečných konfliktů a jiných složitých situací (např. covid-19). Rychle narostou, po uklidnění zkorigují.
  • Sezonní trendy: Trendů ovlivňujících cenu je mnoho. Cena stoupá například během indické svatební sezony a stagnuje v letních měsících.
  • Diverzifikace: Mimo investiční slitky a mince trh nabízí produkty s historickou nebo kulturní hodnotou, avšak s vědomím rizika. V ČR u mincí emitovaných ČNB je patrný zpravidla dlouhodobý vzestup ceny.
  • Vztahy s prodejci: Vyplatí se navázat dobré vztahy s důvěryhodnými prodejci, kteří informují o novinkách a nabídkách. Zlaťáky.cz mají profesionální tým odborníků s důrazem na partnerství a stálou spolupráci.
  • Dlouhodobé investování: Primární funkcí není spekulace, ale ochrana úspor v čase. Pravidelným nákupem “naředíte” pořizovací cenu v případech výkyvů směrem nahoru i dolů a tím průměrujete cenu.
Foto: zlataky.cz

Znalci ze společnosti SAFE HERITAGE Zlaťáky.cz vám poradí na kterékoli z devíti prodejen

Kde prodat investiční kovy

Možností, kde zlato prodat, je několik.

  • Tyto služby nabízejí banky, nicméně mohou předkládat nižší ceny než specializované obchody, nehledě na fakt, že tyto služby většinou poskytují pouze svým klientům.
  • Online platformy (online bazary, online aukční portály) mohou být méně důvěryhodné kvůli neznalosti kyber prostředí, přestože avizují konkurenční ceny.
  • Zastavárny a zlatnictví odkupují investiční zlato často za zlomkovou cenu.
  • Aukční síně se zpravidla zaměřují pouze na výběrovou numismatiku.
Foto: zlataky.cz

S investicemi si můžete nechat poradit v kamenných prodejnách společnosti

Společnost SAFE HERITAGE Zlaťáky.cz se specializuje na nákup a prodej investičních kovů, zejména zlata a stříbra. Nabízí VIP výkupní ceny v případě zpětného výkupu zboží zakoupeného na e-shopu www.zlataky.cz nebo v kamenných prodejnách, výhodný komisní prodej i jednoduchý korespondenční výkup. Silné finanční zázemí, více jak 17 let působnosti na českém a slovenském trhu, ale i součást obchodní skupiny Holoubek Trade Group a.s. zaručují zákazníkům bezproblémový, rychlý a spolehlivý odkup drahých kovů.

Foto: unsplash.com

Výkup zlata a stříbra je doménou společnosti Zlaťáky.cz

Nejpopulárnější produkty

Investiční slitky:

  • Forma ražených nebo litých slitků nabízí různé velikosti od 1 g až po 1 kg. Sběratelská hodnota je nepodstatná, jedná se čistě o investici do kovu. Vždy se jedná o ryzí kov. Jde o produkty, které nabízí nejlepší poměr mezi spotovou cenou kovu a samotného produktu.
  • Slitky v malých gramážích (1-5 g) se obvykle považují za "dárkové" tituly, které zpříjemní začátky investování, případně mohou naučit mladší generace “spořit” do zajímavého investičního nástroje.
  • Slitky vyšších hmotností (31,1 g, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g a 1000 g) jsou vysoce likvidní a jejich výkupní cena obvykle koreluje se spotovou cenou kovu.
  • Obal slouží současně jako certifikát a nese stejné unikátní sériové číslo jako slitek samotný. Poškozené certifikáty snižují výkupní cenu, jelikož je nelze nahradit duplikátem. Slitek je nutné vrátit do rafinerie, kde je přetaven a znovu vyražen s novým číslem i certifikátem.
Foto: unsplash.com

Ve Zlaťácích.cz doporučují nákup investičních mincí podle aktuální nákupní a výkupní ceny

Investiční mince:

  • Investiční zlaté mince jsou na rozdíl od slitků raženy státními mincovnami a tudíž nepotřebují certifikát pravosti. Veškeré povinné údaje jsou vyraženy přímo na minci. Mají své specifické parametry a certifikát nepotřebují. Jsou raženy v různých váhových kategoriích (tradičně v 1 oz, ½ oz, ¼ oz a ⅒ oz). Vybrané mincovny však nabízí také hmotnost ¹/₂₅ oz (1,24 g).
  • Na trhu se objevují také investiční rarity. Například australská mincovna Perth Mint razí zlatou investiční kilogramovou minci Kangaroo s ikonickým motivem z roku 1986. Rakouská mincovna roku 2009 vydala 20 oz investiční minci Wiener Philharmoniker (cca 622 g), která byla emitována v roce 2009 u příležitosti výročí počátku ražby "vídeňských filharmoniků".
  • E-shop www.zlataky.cz nabízí také rarity z kategorie stříbrných investičních mincí o hmotnosti 10 oz, případně jednoho kilogramu. Většinou však bývají součástí oblíbených sběratelských sérií (Lunární série, Obři doby ledové, Mýty a legendy, The Queen's Beasts nebo The Royal Tudor Beasts).
  • Při nákupu investičních mincí se rozhodujte primárně podle ceny. Oproti investičním slitkům jsou sice nákladnější (v řádech sto korun), avšak praktičtější (nehrozí poškození obalu, certifikátu, a tím snížení výkupní ceny). Ve Zlaťácích.cz doporučují nákup investičních mincí podle aktuální nákupní a výkupní ceny. Pro zboží zakoupené u této společnosti platí VIP výkupní ceny, které jsou výrazně výhodnější oproti cenám produktů, nazakoupených u nich.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované