Hlavní obsah

Trápí vás bolesti zad či krční páteře? Sezení na zdravotní židli pomáhá lépe než fyzioterapie

Foto: adaptic.cz

Zapomeňte na bolavá záda: Adaptic je česká značka zdravotních židlí s výkyvným sedákem pro celodenní zdravé sezení doma i v kanceláři

Reklama

Jednou z nejčastějších příčin návštěv u lékaře jsou bolavá záda. Trpí jimi až 40 procent dospělé populace. Od roku 2023 je dokonce bolest bederní páteře oficiálně nemocí z povolání. Stačí přitom tak málo, a můžete to změnit!

Článek

Pro člověka není nic přirozenějšího a zdravějšího než pohyb a vzpřímený stoj. Často nám ale bohužel nezbývá nic jiného než trávit dlouhé pracovní hodiny statickým sedem ve shrbené poloze. „Bolesti zad včetně problémů s krční páteří jsou důsledkem našeho životního stylu, ke kterému patří jednostranné dlouhodobé přetěžování, práce ve vynucených statických polohách či malá pohybová kompenzace v období relaxace,“ vysvětluje Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc., z neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Anketa

Trápí vás bolesti zad, krční páteře či jiné obtíže, které jsou důsledkem sedavého zaměstnání?
Ano a musím přiznat, že mi tyto bolestivé stavy znepříjemňují život. Bohužel to nijak neřeším...
64,5 %
Velice často ano. Musím to řešit vhodně zvoleným cvičením či návštěvou lékaře/fyzioterapeuta.
32,5 %
Naštěstí už ne, protože jsem investoval/a do svého zdraví – koupil/a jsem si kvalitní zdravotní židli.
3 %
Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Proč nás tak často bolí záda?

Nejčastějším viníkem bolavých zad je svalová disbalance, ke které mimo jiné vede sedavý způsob života. Některé důležité svaly se zkracují a jiné, zejména svaly středu těla, se oslabují. Jen málokdo z nás je schopný adekvátní aktivitou vhodně a hlavně dostatečně kompenzovat toto neustálé sezení a statickou práci se zatěžováním páteře. Záda však nemusí bolet, ani když prosedíte celý den!

Zdravé a efektivní řešení

Jednou ze skutečně efektivních možností je pořízení zdravotní židle s výkyvným sedákem, která díky správnému sedu aktivně působí na stabilizační svalový aparát.

Co se děje s naším tělem při nezdravém sedu?

  • Typicky sedíme do tvaru písmene C.
  • Ramena se shrbí dopředu, hrudní páteř se ohne, hlava předsune a pánev naklopí. Hlava tak začne fungovat jako závaží, které přetěžuje krční páteř.
  • Nevyužíváme svaly hlubokého stabilizačního systému a ty ochabují. Jiné svaly, které k tomu nejsou určené, se naopak snaží tělo vyrovnat a dochází k jejich přetěžování.
Foto: adaptic.cz

Srovnání sezení na běžné ergonomické židli (vlevo) a zdravotní židli Adaptic (vpravo)

Co se naopak děje s naším tělem, když je sedák upevněn na výkyvném systému?

  • Jemně se aktivují a posilují svaly hlubokého stabilizačního systému.
  • „Probuzené“ svaly přirozeně udržují tělo ve zdravé poloze.
  • Pohybem jsou vyživovány meziobratlové ploténky.
  • Odlehčujete krční páteř a další svaly, které jsou při nepřirozeném sedu přetěžovány.
Foto: adaptic.cz

Zdravotní židle Adaptic: Sedák upevněný na výkyvném systému

Vybrat zdravotní židli může být ovšem oříšek. Důvodem je skutečnost, že ne každá „zdravotní“ židle je skutečně zdravotní. Je důležité vědět, že i kvalitní kancelářská či ergonomická židle působí na lidské tělo pasivně. To znamená, že běžné ergonomické či kancelářské židle tělo jen podepřou do ergonomické polohy, při které svaly ochabují. Následkem mohou být vyhřezlé ploténky, bolesti bederní oblasti či krční páteře. Naopak správná zdravotní židle na tělo působí aktivně!

Židle musí na tělo působit aktivně

Poznávacím znamením zdravotní židle je výkyvný sedák. Jedničkou na tuzemském trhu je značka Adaptic, která dokonce patří ke dvěma nejsilnějším výrobcům zdravotních židlí v Evropě. Zdravotní židle Adaptic s výkyvným mechanismem udržuje i při delším sezení náklon pánve mírně dopředu. Dochází tak k podsazení pánve a správnému esovitému zakřivení páteře. Zdravotní židle tak automaticky umožňuje sedět na sedacích hrbolech pánve, čímž se podporuje správné nastavení křivky bederní páteře. Díky tomu je možné napřímení hrudní i krční páteře a uvolněné, široké postavení ramen či hrudníku.Bránice má navíc možnost fungovat nejen jako opora páteře, ale i v rámci správného dechu.

Zdravotní židle Ergonomická židle
Aktivně podporuje zdravé sezení.Pasivně podpírá tělo.
Židle se přizpůsobuje vašemu tělu, ne naopak. Vy se přizpůsobujete tvaru židle.
Svaly stabilizačního systému jsou v pohybu a posilují.Tělu schází pohyb, svaly tak ochabují.
Sedíte vzpřímeně, ulevuje tak bederní a krční páteři.Brzy sedíte do tvaru písmene C, což způsobuje bolestivé stavy krční páteře.

Zdravotní židle Adaptic umožňují také zcela přirozeně přejít do odpočinkové polohy pomocí opěradla. Tato variabilita usnadní svalovou relaxaci, lepší cirkulaci krve a pomocí jemných mikro pohybů sedáku dochází k neustálé jemné aktivitě, která je pro tělo žádoucí. Židle Adaptic jsou proto vhodné pro celodenní používání doma nebo v kanceláři.

Zdravotní židle fungují: Ověřeno odborníky

Ptáte se, jestli to skutečně funguje a nejde jen o další marketingový trik? Tým odborníků a zkušených fyzioterapeutů vypracoval podrobnou studii, které se účastnilo 200 pacientů. Studie zkoumala čtyři skupiny pacientů s bolestí zad. První skupina bolest neřešila, druhá cvičila podle fyzioterapeuta, třetí seděla na gymnastickém míči a čtvrtá na zdravotní židli Adaptic.

A jak to dopadlo? Zdravotní židle Adaptic opravdu pomáhají, a to dokonce více než rehabilitace či fyzioterapeutické cvičení. Celkem 92 procent účatníků výzkumu na nich totiž udržuje své tělo ve zdravé poloze, zatímco na ergonomické židli je to jen 39 procent. Studie tedy potvrdila skutečnost, že obyčejná ergonomická židle pro zdravé sezení nestačí. Celých 61 procent uživatelů ergonomické židle na ní přetěžuje páteř. Pacienti, kteří seděli na zdravotní židli Adaptic, měli jednoznačně nejlepší výsledky.

Kvalitní zdravotní židli poznáte podle těchto 5 indicií:

  1. Výkyvný sedák na pružině, díky kterému aktivně zapojujete svaly a který vás tak udržuje v jemném pohybu.
  2. Sklopný pohyb do všech směrů, přičemž samozřejmostí je i pohyb sedáku v horizontálním směru.
  3. Zádová opěrka a područky jsou nezávislé na sedáku. Kýve se jen sedák, nikoliv celá židle.
  4. Každá část je samostatně nastavitelná. Zádová opěrka, výška sedáku, područky – to vše nastavíte jednotlivě podle sebe.
  5. Odolný a prodyšný materiál.

Ze studie rovněž vyplynulo, že účinky rehabilitace a cvičení na fyzioterapeutickém míči po půl roce mizí. Podle Jaroslava Kotuly, spoluzakladatele značky Adaptic, je kamenem úrazu motivace. Jak dodává: „Dokud pacienty záda bolí, jsou motivovaní. Pravidelně cvičí nebo sedí na míči. Jenže brzy zjistí, že je to náročné. Jak motivace klesá, ztrácí se výsledky.“ Židle Adaptic naproti tomu pomáhají dlouhodobě a není potřeba žádné motivace, pravidelného cvičení nebo přemlouvání k jakékoliv jiné aktivitě. Stačí si jednoduše sednout.

Díky výkyvnému sedáku dochází jak ke zlepšení celkového držení těla, tak i k aktivnímu zapojení a zpevnění břišních svalů a svalů pánevního dna. Zvýší se i prokrvení orgánů v pánvi, což působí pozitivně při problémech s prostatou nebo jako prevence vzniku hemoroidů.
Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT Vedoucí fyzioterapeut, FYZIOklinika Praha 4 - Chodov

Výsledky odborné studie mluví jasně: Zdravotní židle Adaptic fungují, což potvrzují i mnozí přední odborníci na fyzioterapii a zdravé sezení. S osobními zkušenostmi a názory je možné seznámit se přímo na oficiálních stránkách adaptic.cz.

Svým pacientům v ordinaci často říkám, že neergonomické – tedy chybné – sezení, které trvá řádově hodiny, nevyváží žádným cvičením, a to i kdyby cvičili 30 minut každý den. Židli od firmy Adaptic doporučuji všem, kteří chtějí do svého sedu vnést trochu dynamiky a přitom si užít komfort.
Mgr. Kateřina Honová, DiS. Fyzioterapeut a lektor

+3

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované