Hlavní obsah

Sibiřský víkend bere životy, oběti má i Česko

Video: V Evropě mrzne, přibývá obětí.

 

Reklama

V Praze během pátku a soboty zemřeli na následky podchlazení tři lidé, posledním případem je smrt devětatřicetiletého bezdomovce.

Článek

Mrazivou noc prožili lidé od Itálie po Rusko. Řada měst otevřela nouzové ubytovny pro bezdomovce, přesto jsou hlášeny už více než dvě desítky lidí, které za poslední den a půl v důsledku velmi chladného počasí zemřely.

Je to i případ Prahy, kde během pátku a soboty zemřeli na následky podchlazení tři lidé. Posledním případem je smrt devětatřicetiletého bezdomovce, kterého našli v Praze-Dolních Měcholupech. Zařízení, která má hlavní město pro lidi bez domova v mrazivém počasí, přitom zdaleka nebyla přeplněná.

„Noclehárny pro lidi bez domova byly obsazeny jen na 85 procent," řekl České televizi šéf Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

V pátek umrzl jiný muž bez domova na Libeňském mostě, zemřel také hlídač na parkovišti v Karlíně.

Případy otravy v Polsku

Mráz sevřel i Polsko, kde se v noci na sobotu teploty propadly pod -20 stupňů Celsia. Osm lidí v důsledku podchlazení zemřelo, další člověk nepřežil otravu oxidem uhelnatým.

Deník Gazeta Wyborcza píše, že od listopadu už v Polsku zahynulo na podchlazení 53 lidí a 24 se otrávilo. Také přibývá požárů, za poslední tři dny hasiči vyjížděli k téměř sedmi stovkám případů. Většinou šlo o to, že lidé ve snaze ohřát se zapojili i ta zařízení, která obvykle nepoužívají. A nekontrolují, zda nejsou závadná. „Hasiči zasahovali od čtvrtka celkem osmdesátkrát u případů, kde byl problém s vysokými emisemi jedovatého oxidu uhelnatého. Tři lidé zemřeli, v 52 případech byla nutná hospitalizace,“ napsala Gazeta.

Dvanáct obětí v Itálii

Dvanáct obětí má Itálie. Například na jihu země umrzli dva bezdomovci a jedna žena zemřela po úrazu, který si způsobila při pádu na ledovce.

Vážné potíže mají obyvatelé středoitalského městečka Amatrice, které v létě zasáhlo zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály. Stále neodklizené trosky domů, v nichž našlo smrt přes dvě stě lidí, pokryl sníh, jakýkoli pohyb po městě je nebezpečný.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v souvislosti s mrazivým počasím vyzval Řecko a další země EU, aby urychlily přesun běženců z přeplněných ostrovů v Egejském moři. Tamní ubytovací kapacity nejsou připraveny na velmi nízké teploty.

Na jihovýchodě Bulharska za poslední týden umrzli tři migranti, jeden Somálec a dva Iráčané, jejichž těla záchranáři našli v lese v horách.

Stovky zrušených letů i plaveb

Silná vánice způsobila na Ukrajině problémy s dodávkami elektrického proudu, ve tmě a bez tepla se ocitli obyvatelé více než 70 ukrajinských měst. Záchranáři museli vyprošťovat téměř padesátku lidí, jejichž auta uvízla v závějích.

Sníh komplikuje leteckou, pozemní i železniční dopravu například v Itálii. Společnost Turkish Airlines zrušila skoro dvě stovky letů, problémy kvůli mrazu a zrušené nebo opožděné lety hlásí i trojice moskevských letišť Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo.

Teploty v Moskvě v noci z pátku na sobotu pokořily rekordy, teploměry ukazovaly nejméně za celé století. Teploty klesly k téměř 30 stupňům pod nulou, v okolí města mráz překročil -32 stupňů Celsia. Lékaři za posledních několik dnů museli ošetřit přes šedesát lidí, 48 jich utrpělo omrzliny, a to včetně pětiměsíčního miminka.

V Turecku je kromě letecké dopravy zastavená i ta lodní. Kvůli hustému sněžení a minimální viditelnosti byl přerušen provoz na Bosporu a není jasné, kdy bude průliv znovu otevřen. Turci mají kvůli přívalům sněhu problém i na silnicích.

Vlna studeného počasí zasáhla třeba i Indii. V Novém Dillí panují nezvykle nízké teploty kolem 16 stupňů, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované