Hlavní obsah

Singing Rock očekává kvůli pandemii v dubnu propad o třetinu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Propad obratu o 30 až 35 procent očekává v souvislosti s pandemií nového koronaviru výrobce vybavení pro horolezce a výškové práce Singing Rock z Poniklé na Semilsku.

Článek

V březnu se ještě propad odbytu výrazně neprojevil, s postupem pandemie už ale firma zaznamenala pokles poptávky po veškerém sortimentu. V tiskové zprávě to dnes uvedla Ivana Gračková, tisková mluvčí skupiny BR Group, do které ponikelská společnost patří. Loňský obrat Singing Rocku v březnu a dubnu dosáhl podle ní 25 milionů korun.

Pandemie se vzhledem k omezení pohybu projevila hlavně na prodeji horolezeckého, tedy volnočasového vybavení, na prodej profesionálních pracovních pomůcek měla zatím menší dopad. „Omezení poptávky kopíruje postup pandemie světem. V současné době se vrací do normálu Asie, naopak se rapidně snížil zájem z USA,“ doplnil obchodní ředitel Artsiom Hasiankou. I přes pokles poptávky jsou výrobky, o něž je velký zájem, někteří konkurenti museli totiž kvůli pandemii zastavit výrobu. Na odbyt jde třeba nový typ pracovních přileb značky Flash. Od jejich uvedení na trh v létě 2018 jich firma prodala téměř 10 000, z toho 60 procent za poslední půlrok.

Přes pokles odbytu zatím Singing Rock nemusel propouštět. „Zaměstnáváme ve výrobě hlavně ženy. Protože část z nich musela kvůli uzavřeným školám a školkám zůstat doma na hrazeném ošetřovném, snížila se tak naše výrobní kapacita o 20 procent. Nemuseli jsme tedy z důvodu nedostatku zakázek nechávat výrobní pracovníky doma s částečnou náhradou mzdy,“ řekl výkonný ředitel Jiří Hrdina. Nařízenou dovolenou mají podle něj teď v dubnu lidé z odbytu, doma s částečnou náhradou mzdy museli zůstat lektoři výcvikového polygonu, protože pandemie zastavila i školení bezpečné práce ve výškách. Firma proto bude žádat o kompenzaci z vládního programu Antivirus.

Singing Rock patří do skupiny BR Group, jejímž majitelem je ostravský podnikatel Rudolf Bochenek. Skupina zaměstnává přes 2000 lidí většinou v Česku a její obrat loni dosáhl 3,2 miliardy korun. „Jsme rádi, že se u nás daří pandemii držet v mezích, které dovolují nadále vyrábět. To nám umožňuje doplňovat sklad a připravit se na návrat k normálnímu stavu,“ řekl výkonný ředitel Singing Rocku Hrdina. Jakmile se uvolní současná epidemiologická opatření, je podle něj firma připravena znovu zahájit školení práce ve výškách a otevřít podnikovou prodejnu.

Reklama

Doporučované