Hlavní obsah

Škodovka začne vyrábět elektromobily. První sjede z mladoboleslavské linky už příští rok

Na módní vlně elektromobility se sveze i největší česká automobilka Škoda Auto. Od roku 2019 chce začít vyrábět vozy na čistě elektrický pohon. Do rozvoje investuje dvě miliardy eur.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Budoucnost v elektropohonu vidí největší česká automobilka Škoda Auto. Zástupci firmy spadající do německého koncernu Volkswagen ve středu představili svoji vizi elektromobility, do které by chtěli v následujících sedmi letech investovat dvě miliardy eur. Zároveň potvrdili setrvání výroby v České republice.

Článek

První elektromobil by měl z mladoboleslavské výrobní linky sjet už v příštím roce. Firma chce začít vyrábět vůz Citigo BEV, který bude mít čistě elektrický pohon. „Bude to ideální automobil pro městský provoz,” uvedl předseda představenstva firmy Bernhard Maier. Druhým elektrovozem bude vlajková loď firmy, Škoda Superb, která se bude i nadále montovat v továrně ve východočeských Kvasinách. Půjde o první plug-in hybrid značky Škoda.

Do roku 2025 by chtěla automobilka nabízet 10 elektrifikovaných typů vozů. Kromě stávajících modelů začne vyrábět i nové, například sériovou verzi současné studie Vision E, která by měla disponovat pohonem na bázi platformy MEB, což je modulární koncernová stavebnice pro elektromobily. „Představíme ho v roce 2020 v domově Škody, zde v Mladé Boleslavi,” ujistil Maier, který během tiskové konference několikrát zopakoval, že vedení koncernu stále počítá s Českou republikou jako s hlavním sídlem a výrobcem aut Škoda, byť největším trhem pro automobilku je Čína, kde firma má i vlastní montovnu.

Uplynulý rok 2017 byl pro Škodovku nejúspěšnějším v historii podniku. Firma prodala přes 1,2 milionu vozů a utržila 16,6 miliard eur, což bylo o 20 procent víc než v předchozím roce, výrazně jí vzrostl i provozní výsledek, z 1,19 miliardy na 1,61 miliardy eur, tedy o více jak třetinu.

Reklama

Doporučované