Hlavní obsah

Školy v Karlovarském kraji stále čekají na objednané počítače

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na základních školách v Karlovarském kraji se přístup k on-line výuce různí. Některé školy zadávají dětem úkoly prostřednictvím e-mailu nebo webových platforem, ostatní upřednostňují videokonference.

Článek

Školy ale stále neobdržely počítače, které objednávaly v září z prostředků Ministerstva školství. Na základní škole JIH v Mariánských Lázních jsou podle ředitelky Jaroslavy Baumgartnerové na výuku na dálku připravení dobře. Chystali se na ni již od začátku září, zkušenosti mají také z jara, kdy se školy uzavřely poprvé. Většina učitelů zadává úkoly žákům z domova, někteří ale potřebovali ze začátku pomoci s technikou od zkušenějších pedagogů. „Ve škole se tak vytvořila pracovní skupina učitelů a vzájemně si pomáhali,“ doplnila ředitelka. Na komunikaci a ukládání souborů využívají platformu Microsoft Teams.

Ve škole ale chybí některé počítače a vybavení. Ty, co mají, jsou již starší a ne tak výkonné. V září objednávali 41 počítačů, podle ředitelky by je ale kvůli vysoké poptávce všech škol v Česku měli dostat v prosinci nebo až v únoru.

Jinou metodu distanční výuky zvolili někteří učitelé na Základní škole Myslbekova v Ostrově. Pedagogové tam upřednostňují interaktivní výuku přes videokonference. „Už jsme si to vyzkoušeli v září, protože celá naše škola byla v karanténě. Nastavili jsme s nimi přístupy, hesla a jak s programy pracovat. Upozornili jsme rodiče, že výuka je na rozdíl od jara povinná, žáky známkujeme a kontrolujeme,“ řekl ČTK ředitel Martin Fous.

Uzavření škol ale podle ředitele přišlo náhle. „Nastavili jsme systém střídání tříd a druhý den jsme se dozvěděli, že nás zavírají, jsme z toho rozpačití. Žákům chybí motivace, sice se konference účastní, ale nevíme, zda se soustředí, nebo jestli třeba nejsou na mobilu,“ dodal Fous. Většina pedagogů učí také z domova, kde mohou zároveň zaopatřit i své děti.

Ani ostrovská škola zatím nedostala objednané počítače. Od ministerstva získali na nákup 600.000 korun, na objednávku ale stále čekají. Na technické vybavení stále čeká i základní škola v Sokolově. Počítače by zapůjčili žákům, kteří je nemají, anebo se o ně dělí se sourozenci. Podle ředitelky Petry Šiškové by měly přijít až v prosinci.

Reklama

Doporučované